Art Jetese

Studimi nxjerrë efektet negative të vajit të peshkut

pills and multivitamins on a dark background, closeup; Shutterstock ID 253771126; PO: MC for TODAY

Përdorimi i qëndrueshëm i suplementeve të vajit të peshkut mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës ose goditjes në tru për herë të parë – por gjithashtu mund të ngadalësojë përparimin e problemeve ekzistuese të shëndetit kardiovaskular dhe të ulë rrezikun e vdekjes, zbulon një studim i ri në Mbretërinë e Bashkuar .

“Përdorimi i rregullt i suplementeve të vajit të peshkut mund të jetë një faktor rreziku për fibrilacionin atrial dhe goditjen në tru në popullatën e përgjithshme,” shkruajnë autorët e studimit në gjetjet e tyre.

Vaji i peshkut është i pasur me acide yndyrore omega-3 , të cilat janë treguar se mbështesin shëndetin e trurit dhe zemrës.

Por studimet mbi përfitimet e suplementeve të vajit të peshkut kanë dhënë rezultate të përziera.

Për këtë hulumtim të fundit, autorët e studimit gjurmuan shëndetin e 415,737 njerëzve 40 deri në 69 vjeç për rreth 12 vjet.

Rreth 31.5% e pjesëmarrësve (130,365) thanë se merrnin rregullisht suplemente të vajit të peshkut.

Suplementet ishin të lidhura me një rrezik 13% më të lartë të zhvillimit të fibrilacionit atrial – një rrahje zemre të çrregullt – dhe një rrezik 5% të rritur për të pasur një goditje për ata që nuk kishin histori të sëmundjeve kardiovaskulare.

Shkaku kryesor i vdekjeve në mbarë botën, sëmundjet kardiovaskulare përfshijnë dështimin e zemrës, atakun në zemër dhe goditjen në tru.

Për ata që kishin një nga këto kushte përpara se të merrnin pjesë në studim, plotësimi i vajit të peshkut u shoqërua me një rrezik 15% më të ulët që fibrilacioni atrial të përparonte në një atak në zemër dhe një rrezik 9% më të ulët për të vdekur pas dështimit të zemrës.

Rreziku i kalimit nga shëndeti i mirë në sulm në zemër, goditje në tru ose insuficiencë kardiake ishte 6% më i madh për femrat dhe ato që nuk pinë duhan.

Burrat dhe të moshuarit ishin më të aftë të korrnin përfitimet e suplementeve, duke reduktuar rrezikun e tyre për të përparuar nga shëndeti i mirë drejt vdekjes me 7% dhe 11%, respektivisht.

/Shqip.com