Art Jetese

Konsumoni më shpesh ullinj

Ullinjtë rriten nëpër drunjë të quajtur Olea europeae zakonisht në Afrikë, Azi dhe disa vende tjera tropikale.

Ata janë të pasur me hekur, kalcium, fibra, vitaminë K dhe vitaminë E.

Kjo do t’i ndodhë trupit tuaj nëse konsumoni ullinj rregullisht.

Përdorimi i tyre ka edhe efekte tjera pozitive në shëndetin tonë.

Humbni peshë – Kur ju konsumoni ullinj do të merrni një sasi të madhe të fibrave dhe lipideve të nevojshme për organizmin. Gjithashtu ullinjtë përmbajnë një substancë e cila bën djegien e kalorive të tepërta.

Mbron zemrën – Acidi kryesor yndyror i cili gjendet në ullinj, është acidi oleik. Ky acid yndyror njihet për vlerat e tij dhe aftësinë e tij për të zvogëluar kolesterolin, dhe në përgjithësi për të parandaluar sëmundjet e zemrës.

Imunitet më të fortë – Ullinjtë përmbajnë antioksidantë, përkatësisht polifenolin. Këto substanca bëjnë mbrojtjen e organizmit nga radikalet e lira të cilat dihet që shkaktojnë infeksione virale.

Ju mbron nga disa lloje të kancereve – Ullinjtë përpos që bëjnë mbrojtjen e organizmit nga infeksionet dhe sëmundjet tjera është vërejtur që ato gjithashtu mbrojnë membranat e qelizave nga disa lloje të tumoreve. Edhe pse janë bërë shumë teste në kafshë, por jo tek njerëzit , gjithsesi është vërejtur që në zonat tropikale ku ullinjtë përdoren shumë, njerëzit janë më pak të prekur nga disa lloje të kancerit.

Do keni një memorie më të mirë – Polifenolet, njihen për ndikimet e tyre edhe në qeliza të trurit, me ç ‘rast ato e ‘vrasin’ stresin , dhe njëkohësisht ndikojnë në përmirësimin e memories. Në një hulumtim në Departamentin e Neurokirurgjisë është vërtetuar që polifenolet e gjetura në ullinj ndihmojnë shumë në përmirësimin e proceseve neurale, neurodegjenerative dhe çrregullimet tjera psikike.

Një lëkurë më e mirë – Ullinjtë përmabjnë acid oleik dhe vitaminë E, të dy këta përbërës të nevojshëm për një lëkurë të shëndetshme. Vitamina E ka funksion antioksidativ e cila e mbron lëkurën nga radikalet e lira që shkaktojnë dëmtime në lëkurë.

/Shqip.com