Art Jetese

Kjo është koha adekuate për të ujitur lulet dhe kopshtin

Shumë besojnë se ujitja në mëngjes është më e mirë se në mbrëmje.

Megjithatë, përgjigja nuk është aq e thjeshtë.

Në mëngjes është më mirë të përdorni pajisje, si spërkatës, sepse kështu gjethet do të thahen me kohë dhe nuk do të shfaqen sëmundje mykotike.

Nëse po flasim për bimë që nuk duan të ujiten në gjethe, por vetëm në rrenjë, atëherë bëjeni në këtë mënyrë, duke përdorur një çorape.

Nëse e shihni më të përshtatshme të ujitni bimët dhe lulet tuaja në mbrëmje, sigurohuni që ta derdhni ujin direkt në zonën ku janë rrënjët dhe ku bimët kanë nevojë më shumë për ujë.

Ujitja e bimëve
Njëvjeçarët kanë rrënjë të cekëta dhe mund të tolerojnë disa centimetra tharje të tokës gjatë verës. Prandaj, do t’ju duhet t’i ujisni shpesh, edhe çdo ditë kur është nxehtë në verë. Bimët shumëvjeçare kanë rrënjë më të thella që u lejojnë atyre t’i mbijetojnë periudhave të thatësirës dhe mund të ujiten një ose dy herë në javë, ngadalë dhe në mënyrë të qëndrueshme (duke pritur që toka të thithë ujin, pastaj të ujitet përsëri).

Ujitja e perimeve
Perimet kanë nevojë për ujë shtesë gjatë valëve të të nxehtit – lulelakra, selino, kastraveci, speci dhe kungulli i njomë, kërkojnë tokë të lagësht të vazhdueshme për të prodhuar fruta të mira. Ujitni ato herët në mëngjes (rreth orës 6 të mëngjesit) në mënyrë që bima të ketë kohë të thithë ujin para se të bie nxehtësia dhe dielli t’i thajë gjethet.

Ujitja e luleve me një tenxhere
Kur bëhet fjalë për bimët në vazo, uji funksionon pothuajse si një shtesë: bimët që kanë ujë të mjaftueshëm tregojnë rritje të harlisur, ndërsa bimët që ende nuk janë ujitur duken të rrëgjuara. Mund t’i ujitni dy herë në ditë kur është ngrohtë, një herë në mëngjes dhe një herë në mbrëmje. Është e rëndësishme që toka të jetë e lagësht, por jo e njomur.

Çfarë duhet të bëni nëse bimët filluan të veniten?
Nëse bimët tuaja të preferuara janë zbehur, kjo mund të jetë për shkak të dëmtuesve dhe sëmundjeve, apo edhe për shkak të ujitjes së tepërt. Bimët mund të vyshken nga nxehtësia, por rikuperohen kur perëndon dielli. Rekomandohet që të inspektoni bimët në mbrëmje para ujitjes dhe të përcaktoni nëse është nxehtësia apo dëmtuesit. Me kalimin e kohës do të mësoni të dalloni se si reagojnë ndaj valëve të të nxehtit.

/Shqip.com