Teknologji Shkencë

Kometa e gjelbër i afrohet Tokës për herë të parë në 50 mijë vjet

Një kometë nga sistemi i jashtëm diellor, po udhëton afër tokës për herë të parë në 50,000 vjet.

Kometa e gjelbër nuk përbën asnjë rrezik për planetin.

Kometa, e njohur zyrtarisht si C/2022 E3 ( ZTF ), do t’i afrohet Tokës të mërkurën dhe mund të shihet përmes teleskopëve dhe dylbive nëse kushtet atmosferike janë të qarta.

Në afrimin e saj më të afërt, kometa do të vijë brenda 26 milionë milje nga planeti.

Astronomët e kanë gjurmuar kometën teksa afrohet dhe vëzhguesit e qiellit në Hemisferën Veriore kanë pasur shanse të dallojnë vizitorin kozmik në netë të kthjellta gjatë pjesës më të madhe të janarit. Kometa më parë bëri afrimin e saj më të afërt me diellin më 12 janar.

Për të parë kometën teksa i afrohet Tokës, njerëzit në hemisferën veriore duhet të vendosin një vend përpara agimit duke parë drejt horizontit verilindor, sipas EarthSky.

Meqenëse hëna do të jetë e ndritshme në qiellin e natës në fund të janarit dhe në fillim të shkurtit, koha më e mirë për të provuar të dalloni kometën do të jetë pasi hëna të bjerë nën horizont, në orët para agimit.

/Shqip.com