Art Jetese

Pse ngrënia e tepërt në mëngjes mund të mos ju ndihmojë të humbni peshë

Të ngrënit e një mëngjesi të tepërt dhe një darke më të vogël mund të mos jetë mënyra më e mirë për të humbur peshë , sipas një studimi të ri.

Një studim i njerëzve mbipeshë zbuloi se ata digjnin një sasi të ngjashme të kalorive, pavarësisht se kur hanin vaktin më të madh të ditës, shkruan DailyMail.

Ideja ishte që kaloritë me ngarkesë në mëngjes i japin trupit tonë më shumë kohë për t’i djegur ato gjatë gjithë ditës.

Për të testuar teorinë, studiuesit vendosën 30 burra dhe gra obezë ose mbipeshë në dy dieta të veçanta, secila prej një muaji.

Gjatë dietës së parë ata kishin pjesën më të madhe të kalorive në mëngjes dhe në dietën e dytë ata kishin vaktin më të madh në mbrëmje.

Nuk kishte asnjë ndryshim në energjinë e djegur ose humbjen e peshës midis dietave. Në të dy planet e vakteve, pjesëmarrësit humbën mesatarisht 3 kg.

Megjithatë, kur hëngrën një mëngjes të tepërt, ata raportuan se ndjeheshin më pak të uritur gjatë gjithë ditës, duke sugjeruar se një mëngjes i madh mund të ishte ende një strategji e mirë për vëzhguesit e peshës.

Secili person në studim iu nënshtrua dy dietave të veçanta, secila zgjat katër javë dhe përmbante vetëm ushqime dhe pije të ofruara nga studiuesit.

Gjatë dietës së mëngjesit të tepërt, ata merrnin 45 për qind të kalorive ditore nga vakti i parë i ditës dhe vetëm 20 për qind nga darka.

Ndërsa bënin dietën e darkës së madhe, ata morën 45 për qind të kalorive ditore nga darka dhe 20 për qind nga mëngjesi.

Në të dyja dietat, njerëzit djegën pak më shumë se 2800 kalori gjatë ditës mesatare.

Prandaj, ata nuk dogjën më shumë kalori pas një mëngjesi, krahasuar me një darkë të madhe kur iu dha një dietë fikse prej rreth 1700 kalorish në ditë.

Por në botën reale, ku njerëzit mund të hanë atë që duan pas një mëngjesi, provat e reja sugjerojnë se mëngjesi si një ‘mbret” mund të ndihmojë për të humbur peshë.

Kjo për shkak se njerëzit në studim ndjeheshin dukshëm më pak të uritur.

Kur mëngjesi ishte vakti i tyre më i madh i ditës, njerëzit kishin gjithashtu një nivel më të ulët të “hormonit të urisë”.

Studimet e mëparshme kishin treguar se njerëzit humbin më shumë peshë kur hanë më shumë në mëngjes, pasi mund të kenë më pak për të ngrënë për drekë dhe darkë.

U zbulua se vakti më i madh i mbante njerëzit fjalë për fjalë të ngopur për më gjatë, pasi atyre iu deshën mesatarisht dy orë më shumë për të tretur edhe gjysmën e ushqimit të ngrënë, bazuar në analizën e dioksidit të karbonit të frymëmarrjes së tyre.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.60
  • Benzine: 1.33
  • Gas: 0.76
Sot : 28/09/2022