Kulturë

Zbulohen origjinat e humbura të qytetit prej guri të Zanzibarit

Arkeologët në qytetin e famshëm të gurit të Zanzibarit kanë zbuluar se vendbanimi nuk ishte ndërtuar nga arabët të cilët ishin tregtarë kryesorë në zonë në shekullin e VIII-të.

Në vend të kësaj, ajo u krijua nga njerëzit vendas suahili, raporton Artnews.

“Gërmimet tona gjetën mure shtëpish, arkitekturë guri dhe vërtetuan se ishte urbanizuar në një periudhë shumë më të hershme sesa mendohej historikisht,” tha Tim Power, një arkeolog në Universitetin e Emirateve të Bashkuara Arabe.

Universiteti i Emirateve të Bashkuara Arabe kreu gërmimin në bashkëpunim me Universitetin e Nju Jorkut Abu Dhabi, Universitetin Mbretëror Bujqësor në MB dhe Departamentin e Antikiteteve në Zanzibar.

Një gërmim i madh që u zhvillua gjatë verës zbuloi shtresa mbi shtresa të së kaluarës së qytetit të gurit. U zbuluan mbetjet e një xhamie, si dhe mbetjet e një kishe portugeze.

Shumë varre të krishtera u zbuluan që kur kalaja mbajti një mision Augustinian. U zbuluan gjithashtu copa qeramike kineze, një mbetje nga Epoka e Artë e Islamit, kur qyteti i gurit i Zanzibarit ishte një qendër kryesore tregtare.

“Ishte si Venecia e Afrikës Lindore,” tha Power.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.60
  • Benzine: 1.33
  • Gas: 0.76
Sot : 28/09/2022