Art Jetese

Studim: Një në dhjetë individë ka një sëmundje autoimune

Një hulumtim që përfshin 22 milionë persona dhe i botuar në The Lancet, ka ardhur në përfundimin se ndryshime të rëndësishme socio-ekonomike, sezonale dhe gjeografike për disa sëmundje autoimune dhe ofron informacione të reja mbi origjinën e tyre të mundshme.

Kur funksioni standard i sistemit imunitar si një linjë mbrojtjeje kundër infeksioneve dëmtohet, sëmundjet autoimune zhvillohen si rezultat i sulmit të gabuar të qelizave normale dhe të shëndetshme të trupit nga sistemi imunitar.

Diabeti i tipit 1, artriti reumatoid, lupusi eritematoz sistemik dhe sëmundja inflamatore e zorrëve, janë disa nga sëmundjet autoimune më të përhapura.

Kur sistemi mbrojtës natyror i trupit nuk mund të bëjë dallimin midis qelizave tuaja dhe qelizave të jashtme, ai zhvillon një sëmundje autoimune dhe sulmon pa dashje qelizat e shëndetshme. Ato vijnë në më shumë se 80 lloje të ndryshme dhe prekin shumë zona të tjera të trupit.

Nëse sëmundjet autoimune janë të predispozuara gjenetikisht, është një nga pyetjet e shumta pa përgjigje rreth etiologjisë së tyre të saktë.

Për shkak se shumë forma të sëmundjeve autoimune janë të pazakonta, ka qenë jashtëzakonisht sfiduese të kryhen kërkime të shumta dhe të krijohen vlerësime të besueshme për të adresuar këto probleme.

Studimi hetoi 19 nga sëmundjet autoimune më të përhapura, duke shqyrtuar nëse rastet rriten me kalimin e kohës, kush është më i prekur dhe se si mund të bashkëekzistojnë çrregullime të ndryshme autoimune.

Hetuesit zbuluan gjithashtu prova të dallimeve gjeografike, sezonale dhe socio-ekonomike midis shumë sëmundjeve autoimune.

Studimi pretendon se variacione të tilla nuk ka gjasa të shkaktohen vetëm nga dallimet gjenetike dhe mund të tregojnë praninë e faktorëve të rrezikut që i nënshtrohen modifikimit që kontribuon në shfaqjen e disa çrregullimeve autoimune.

Ekipi tregoi gjithashtu se disa sëmundje autoimune priren të grumbullohen në një shkallë shumë më të madhe dhe për një gamë shumë më të gjerë të sëmundjeve autoimune sesa në studimet e mëparshme.

/Shqip.com