Lajme Botë

Rusia nga nesër merr kryesimin e Këshillit të Sigurisë në OKB

Rusia /Foto: Nuso
Rusia /Foto: Nuso

Në Ukrainë, Moska po vazhdon një luftë të paprovokuar agresioni. Në Hagë, Vladimir Putin po përballet me një urdhër arresti për krime lufte.

Por në OKB, Rusia është gati të marrë përgjegjësinë e një organizmi të fuqishëm ndërkombëtar, Këshillin e Sigurisë.

Nga e shtuna, do të jetë radha e Rusisë për të marrë presidencën mujore të këshillit prej 15 anëtarësh, në përputhje me një rotacion që ka qenë i pandikuar nga lufta në Ukrainë.

Hera e fundit që Rusia e mbajti vaskën ishte në shkurt të vitit të kaluar, kur Putin deklaroi “operacionin e tij special ushtarak” në mes të një sesioni të këshillit për Ukrainën. 14 muaj më vonë, dhjetëra mijëra njerëz janë vrarë, shumë prej tyre civilë, qytete janë rrënuar dhe Putin është paditur nga Gjykata Ndërkombëtare Penale për rrëmbimin masiv të fëmijëve ukrainas.

Ambasadori tha se Ukraina do të qëndrojë larg këshillit të sigurisë në prill, përveç në rastin e një “çështjeje me interes kritik të sigurisë kombëtare”.

Ukraina nuk është anëtare aktuale e Këshillit, megjithëse shpesh thirret të flasë për çështje që lidhen me luftën, shkruan abc.

SHBA, Britania, Franca dhe mbështetësit e tyre në këshill ka të ngjarë të tregojnë mosmiratimin e tyre duke ulur nivelin e përfaqësimit të tyre në ngjarjet e organizuara nga Rusia gjatë muajit, por asnjë shtet anëtar nuk dihet se po planifikon ndonjë formë bojkoti.

/Shqip.com