Ekonomi

Përplasen Bajrami-Murati, ky i fundit largohet nga mbledhja e komisionit

Ministri i Financave, Punës dhe Trasnfereve Hekuran Murati është larguar nga mbledhja e Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike.

Murati u largua pas një përplasje të cilën e pati me deputeten e Lidhjes Demokratike të Kosovës, Hykmete Bajrami.

Shkaktar kryesor i përplasjes midis Muratit e Bajramit ishte rritja e çmimit të tatimit në pronë.

Ministri Murati, duke komentuar ngritjen e vlerës së tatimeve në pronë, ka thënë se “në të kaluarën ka pasur raste të nënvlerësimit të pronave”.

“Çështja e tatimit është ligji i kaluar më 2018. Bëhet fjalë për një ligj që është në fuqi. Ministria s’ka marrë asnjë vendim për të rritur tatimin. Shkallët tatimore i caktojnë komunat e MF-ja e ka obligimin ligjor për t’i asistuar në vlerësimin e pronave. Ligji e thotë këtë. Njëjtë si vlerësimi për shpronësim. Me sa u njoftova unë sot, ky vlerësim u është dorëzuar komunave qysh në muajin tetor. Dhe s’ka pas që kanë pasur vërejtje përjashtim 3 komunave. Tani që po vendoset nga disa komuna që të bëhet politikë me këtë gjë, e konsideroj që është e ulët dhe nuk i takon një përfaqësuesi të qytetarëve të bëjë gjëra të tilla”, ka thënë ai duke shtuar se “me vite të tëra ka pasur raste që s’ka pasur vlerësim fare” apo edhe “ka pasur nënvlerësim”.

Murati ka thënë se si Ministri do të shikojnë mundësitë që “ta bëjnë të tejkalueshme situatën”.

Pak minuta më parë, Ministria e Fianancave përmes një njoftimi për media, ka thënë se në vitin 2023 nuk zbatohet zbritja e përgjithshme për tokat dhe se ato do të tatimohen 100 për qind.

Lexo edhe:
MFPT: Pronat do të tatimohen 100 për qind, nuk ka më zbritje

“Vlen të theksohet se në vitin tatimor 2023 nuk zbatohet zbritja e përgjithshme për tokat, pasi që tanimë kemi hyrë në vitin e 5-të të tatimimit të tokave. Nga ky vit, të gjitha tokat rezidenciale, komerciale, industriale dhe pyjore tatimohen me 100% të vlerës së vlerësuar, për dallim nga viti i kaluar ku është zbatuar zbritja e përgjithshme prej 20%, ku tokat janë tatimuar me 80% të vlerës së vlerësuar”.

Momenti kur Murati largohet nga mbledhja e Komisionit
Lexo edhe:
Rritja e çmimit të tatimit në pronë, reagon Komuna e Prishtinës

Lidhur me rritjen e çmimit të tatimit në pronë ka reaguar edhe Komuna e Prishtinës.

Në njoftimin e Komunës së Prishtinës thuhet se kjo rritje nuk duhet ti atribuohet komunës por Ministrisë së Financave.

/Shqip.com