Art Jetese

Përbërja e ARN-së dhe vitamina B3 gjenden në mostrat nga asteroidi afër Tokës

Një grafik tregon disa nga molekulat e gjetura në mostrat e marra nga asteroidi Ryugu nga misioni Hayabusa2 i Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore.
Një grafik tregon disa nga molekulat e gjetura në mostrat e marra nga asteroidi Ryugu nga misioni Hayabusa2 i Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore.

Molekulat organike janë zbuluar në mostrat e mbledhura nga misioni japonez Hayabusa2 nga asteroidi afër Tokës Ryugu.

“Kur studiuesit analizuan mostrat, të mbledhura nga dy vende të ndryshme në asteroid, ata gjetën uracil, një nga blloqet ndërtuese të ARN-së, si dhe vitaminë B3, ose niacinë (një kofaktor kyç për metabolizmin në organizmat e gjallë).

Uracil është një nukleobazë, ose një përbërje që përmban azot. Është një nga pesë nukleobazat në ADN dhe ARN, proteinat dhe molekulat që përmbajnë informacion gjenetik dhe udhëzime thelbësore për qelizat e organizmave të gjallë.

Një studim që detajon gjetjet e botuar në revistën “Nature Communications”.

Ryugu është një asteroid i pasur me karbon, në formë diamanti, me një gjerësi rreth 1 kilometër. Hayabusa2 ishte misioni i parë që ktheu një mostër nëntokësore nga një asteroid në Tokë.

Misioni i Agjencisë Japoneze të Kërkimit të Hapësirës Ajrore mblodhi një mostër nga sipërfaqja e asteroidit në shkurt 2019, më pas gjuajti një “plumb” bakri në asteroid për të krijuar një krater me ndikim 33 këmbë (10 metra) të gjerë. Një mostër u mblodh nga ky krater në korrik 2019. Më pas, Hayabusa2 fluturoi pranë Tokës dhe e hodhi kampionin në Australi në dhjetor të vitit 2020.

Në analizat e mëparshme, studiuesit zbuluan aminoacide dhe molekula të tjera në mostrat e Ryugu, ndërsa uracil dhe niacin janë gjetur gjithashtu në meteoritët që u ulën në Tokë.

“Shkencëtarët kanë gjetur më parë nukleobaza dhe vitamina në disa meteoritë të pasur me karbon, por gjithmonë ka pasur çështjen e ndotjes nga ekspozimi ndaj mjedisit të Tokës”, tha autori kryesor i studimit Yasuhiro Oba, profesor i asociuar në Universitetin Hokkaido në Japoni.

“Meqenëse anija kozmike Hayabusa2 mblodhi dy mostra direkt nga asteroidi Ryugu dhe i dërgoi në Tokë në kapsula të mbyllura, ndotja mund të përjashtohet”. /CNN

/Shqip.com