OP-ED Kolumne

Nju Jorku po ndërton burgun më të lartë në botë, në Chinatown. A mund ta ndalë dikush?

Një prani e afërt – një burg i ri, rreth 92 metra, do të ishte ndër rrokaqiejt më të lartë në zonë. (Burimi: Google Earth)
Një prani e afërt – një burg i ri, rreth 92 metra, do të ishte ndër rrokaqiejt më të lartë në zonë. (Burimi: Google Earth)
Wilfred Chan
Wilfred Chan

Publikuar:

Planifikuesit thonë se objekti do të ndihmojë në “shërimin” e sistemit të drejtësisë penale. Por, banorët vendas shohin një simbol brutal të burgosjes.

Fose gati dy shekuj, lagje e Kinës e Nju Jorkut, ka qenë shtëpia e një historie kryesisht amerikane: punëtorët emigrantë dhe familjet e tyre që jetojnë krah për krah në banesa të ulëta. Punëtorë, si: Dennis Chung, pronari i Pasteur Grill dhe Noodles, një phonje vietnameze që ai drejton në skajin perëndimor të lagjes për 27 vjet, duke përballuar fatkeqësitë, si: 11 shtatori, Uragani Sandy dhe Covid 19.

Tani një tjetër simbol i gjendjes amerikane po merr formë, drejtpërdrejt përballë dyqanit të Chung: një burg i madh i ri. Me rreth 300 këmbë, struktura e re pritet të jetë institucioni më i lartë korrektues në botë. Dhe Chung thotë se mund të jetë gjëja që më në fund fundos biznesin e tij. “Me burgun në krye të pandemisë, mund të ketë mbaruar”, më thotë ai në kantonisht.

Zyrtarët e qytetit dhe avokatët e reformës në drejtësi thonë se burgu i ri është një projekt i domosdoshëm nëse do të mbyllin ishullin Rikers, burgun famëkeq të zymtë që këshilli i qytetit të Nju Jorkut votoi për mbylljen në vitin 2019. Ky votim urdhëroi që objekti të zëvendësohej në 2027 me katër burgje më të vogla në të gjithë qytetin, duke përfshirë atë në Chinatown – për të cilin planifikuesit thonë se do të jetë një institucion më human, i vendosur në hapa të përshtatshëm nga gjykatat në qendër të qytetit.

Si përfundoi qyteti i Nju Jorkut duke ecur përpara me një strukturë kaq të diskutueshme karcerale në zemër të qendrës së tij? Fotografia: Maremagnum/Getty Images

Kulla do të zëvendësojë një burg shumë më të shkurtër që ka qenë në vend që nga vitet 1980. Por ndërtimi është shumë prapa planit, pjesërisht për shkak të viteve të rezistencës nga një koalicion i larmishëm që përfshin të gjithë, nga abolicionistët e burgjeve te pronarët lokalë, në një moment, Eric Adams , i cili u zotua të kundërshtojë burgun e ri kur bën fushatë për kryetar bashkie. Ata argumentojnë se do të jetë një dhimbje e syve që mund të dëmtojë disa nga emigrantët më të cenueshëm të Nju Jorkut dhe se çmimi i tij shumë miliardë dollarësh mund të shpenzohet shumë më mirë diku tjetër.

Adams ndryshoi kursin pasi mori detyrën dhe tani ekipet e ndërtimit kanë mbërritur më në fund. Sot, bisedat e drekës në Pasteur Grill dhe Noodles janë shkatërruar nga rrëzimi i prishjes – uvertura e një procesi që mund të zgjasë një dekadë. “Kështu që do të më duhet vetëm ta duroj këtë”, thotë Chung, “ose të tërhiqem herët”.

Si përfundoi qyteti i Nju Jorkut duke ecur përpara me një strukturë kaq të diskutueshme karcerale në zemër të qendrës së tij? A është, siç thonë kundërshtarët, një simbol i shëmtuar i burgosjes masive – apo, siç besojnë planifikuesit, një shenjë e një qyteti që ngadalë por me siguri korrigjon sëmundjet e tij të drejtësisë penale? Dhe a mund të ketë ende një mënyrë më të mirë?

Tsaga e tij fillon në ishullin Rikers: 413 hektarë në East River, një hedhje guri nga pistat e aeroportit LaGuardia dhe vendi i një prej objekteve penale më djallëzore në vend. Megjithëse 85 % e të burgosurve të Rikers nuk janë dënuar dhe thjesht presin një gjyq, i burgosuri mesatar mbahet në institucion për gati katër muaj – katër herë më shumë se mesatarja kombëtare – dhe një numër shqetësues njerëzish lëngojnë atje për vite me radhë, ose kanë përfunduar të vdekur.

Në vitin 2023, shtatë të burgosur kanë vdekur, duke e çuar numrin total të vdekjeve që kur Adams mori detyrën në 26 – një numër që prokurorët federalë e kanë quajtur “një dështim kolektiv me rrënjë të thella”. Hetuesit kanë gjetur ndërtesa të shkatërruara, kushte josanitare dhe roje të Rikers që abuzojnë sistematikisht me të burgosurit, dhe një gjykatës federal ka kërcënuar se do ta vendosë burgun nën kontroll federal nëse qyteti nuk mund t’i japë fund kaosit.

Njerëzit mblidhen në sheshin Foley për të kërkuar mbylljen e ishullit Rikers. Fotografia: VIEW press/Corbis/Getty Images

Nuk ka asnjë debat serioz, madje edhe në Chinatown, nëse Rikers duhet të mbyllet. Debati i vërtetë ka qenë gjithmonë se çfarë duhet bërë më pas.

Një nga ithtarët e “burgjeve me bazë bashkie” – plani për katër struktura të reja, në Brooklyn, Queens, Bronx dhe Manhattan – është Dana Kaplan, një avokate e reformës në burg, e cila në vitin 2018 u bë zëvendësdrejtoreshë e kryebashkiakut të atëhershëm Bill de Blasio, zyra e drejtësisë penale, ku ajo ndihmoi në konceptimin e propozimit. Tani ajo është një këshilltare e lartë në komisionin e pavarur të qytetit për reformën e drejtësisë penale. “Kjo është një mundësi që vjen një herë në gjeneratë për të provuar dhe transformuar sistemin e drejtësisë penale të qytetit në diçka që është më humane”, thotë ajo.

Kaplan thotë se qëllimi nuk është vetëm të përzihen të burgosurit përreth, por të ridizajnohet sistemi në mënyrë që ata të kalojnë më pak kohë duke pritur pas hekurave: “Nuk i shërben askujt që individët të ulen në ishullin Rikers fjalë për fjalë për vite para gjyqit”. Një pjesë e madhe e kësaj, thotë ajo, përfshin zhvendosjen e burgjeve më afër gjykatave – si gjykata penale që është pranë qytetit të Kinës – “në vend të asaj që është praktika aktuale në ishullin Rikers, që po zgjon individët në orën 3 të mëngjesit, duke i ngarkuar në autobusë, që kanë të bëjnë me trafikun dhe shpesh mungojnë seancat gjyqësore”.

Në lagjen kineze, kulla e burgut do të zëvendësojë një qendër paraburgimi të stilit brutalist, 15-katëshe, me 900 shtretër të quajtur “Varret”, e njohur gjithashtu për kushtet e saj të zymta. Objekti i rinovuar pritet të ketë përafërsisht të njëjtin numër të shtretërve, por me karakteristika të reja të cilësisë së jetës si qendrat rekreative, klinikat shëndetësore dhe zonat e vizitave me dhoma lojërash për fëmijë – të gjitha gjërat që banorët, anëtarët e familjes dhe stafi kërkuan gjatë “qindra orëve “ të fokus grupeve, thotë Kaplan. “Do të ishte një përvojë thelbësisht e ndryshme për njerëzit që janë të burgosur, por edhe për stafin”.

Kjo, thotë Kaplan, shpjegon pse burgu i ri duhet të jetë më i gjatë. “Të jem i sinqertë, ishte e pamundur të arriheshin ato elemente në pamjet katrore të ofruara nga departamenti ekzistues i objekteve të korrigjimit”, thotë ajo.

Kompleksi i Paraburgimit të Manhatanit në Manhatanin e poshtëm, i parë në vitin 2010, njihet si Varret. Fotografia: Timothy A Clary/AFP/Getty Images

Qyteti i Nju Jorkut kishte shqyrtuar një koncept nga grupi jofitimprurës i dizajnit Van Alen, i cili sugjeronte se Rikers mund të zëvendësohej me një rrjet të “qendrave të drejtësisë”, që do të vendoste pajisje të reja për të burgosurit në ndërtesat e nivelit të rrugës, të përbashkëta me banorët e lagjeve për të reduktuar “frika dhe stigma që rrethon burgjet”. Por qyteti përfundimisht e hodhi poshtë këtë ide. “Është sfiduese logjistike dhe ndoshta nuk është diçka që lagjja do të dëshironte”, thotë Kaplan. “Ka një vlerë të vërtetë për [shërbimet] që të jenë në vend”.

Por banorët e Chinatown nuk shiten. Një burim i madh shqetësimi është se edhe sot, askush – madje as zyrtarët e qytetit, Kaplan apo Eric Adams – nuk e di në të vërtetë se si do të duket burgu i ri. Kjo për shkak se po ndërtohet përmes një procesi “projektimi-ndërtimi”, në të cilin qyteti do të autorizojë një firmë të vetme për të projektuar dhe ndërtuar burgun. Megjithëse, prishja për burgun e vjetër është duke u zhvilluar, qyteti nuk ka zgjedhur një zhvillues për të riun.

“Është disi si të ndërtosh një urë, ndërsa po kaloni mbi të”, thotë Jan Lee, një pronar lokal dhe themelues i Neighbours United Below Canal Street, një grup që kundërshton burgun e ri.

Bazuar në lejen e aprovuar të zoonimit të burgut të ri, Lee parashikon një “ndërtesë masive, që shtrihet nga dy deri në tre blloqe në çdo drejtim, që ngrihet aq lart sa Statuja e Lirisë” – e cila qëndron në 305 metra. “Ky do të jetë feneri i Chinatown”, thotë ai. “Pavarësisht se ku shikoni në qendër të qytetit, do ta shihni këtë burg”. Kur të bashkohet me gjykatën penale të qytetit dhe një burg tjetër federal disa blloqe më poshtë, “Chinatown do të njihet si Qyteti i burgut”, thotë ai.

Kerri Culhane, një historiane arkitekturore dhe eksperte për ndërtesat e qytetit të Kinës, parashikon se burgu i ri do të jetë “jashtë shkallës” – me hijen e tij që mund të arrijë në Urën e Manhatanit – dhe do të bëhet “tipari arkitekturor përcaktues i zonës”.

Banorët e lagjes kineze nuk janë të shqetësuar vetëm për optikën. Ata thonë se ndërtimi i zgjatur i burgut mund të sjellë katastrofë për një lagje tashmë në gjendje të vështirë. Chinatown u godit më herët dhe më fort se fqinjët e tij më të pasur të Manhatanit nga pandemia, e cila – së bashku me një rritje të dhunës anti-aziatike – ka përshpejtuar një eksod të banorëve aziatikë që ka nisur që nga 11 shtatori. Mijëra u detyruan të largoheshin pasi sulmet në Kullat Binjake aty pranë mbyllën Chinatown për muaj të tërë, duke zhdukur industrinë e veshjeve të lagjeve. Më shumë mbetën pasi Uragani Sandy mbylli energjinë e Chinatown për javë të tëra. Dhe në vazhdën e çdo fatkeqësie, banorët thonë se autoritetet kanë ofruar shumë pak ndihmë.

Kompleksi i burgut Rikers Island në Nju Jork me horizontin e Manhatanit në sfond, parë në 2014. Fotografia: Seth Wenig/AP

Tani, bizneset e mbijetuara të zonës shohin shumë më pak vizitorë se më parë – “nga ora 18 ose 19, pothuajse nuk ka njeri”, thotë Pasteur’s Chung – dhe ndërsa ndërtimi i burgut po rritet, restoranti ka frikë se biznesi i tij mund të shembet.

Kjo nuk është vetëm një metaforë. Shumë nga ndërtesat përballë burgut, duke përfshirë vitrinën e Chung, janë banesa shekullore të bëra me tulla, llaç dhe dru. “Këto janë ndërtesa që janë ndërtuar me çmim të ulët, jo të përforcuara prej çeliku dhe të vendosura mbi themele shumë të cekëta”, thotë Lee. Dhe i varrosur nën vendin e burgut është një ish-pellg dhe depo e mbeturinave toksike, të cilat do të duhej të pastroheshin para se të ndërtohet kulla e re. Lee beson se kjo mund të komprometojë themelet e ndërtesave të banimit. “Po flasim për qindra familje që mund të duhet të evakuohen brenda natës”.

Ekziston gjithashtu një shqetësim i madh për banorët e një qendre të moshuarish pranë vendit të burgut, shumë prej tyre më të vjetër se 90 vjeç. Që nga fillimi i prishjes, “ata kanë probleme me frymëmarrjen, sytë e tyre po lotojnë dhe padyshim zhurma është dobësuese”, thotë Lee, duke shtuar se ndërtesa nuk ka filluar ende.

Prillin e kaluar, Lee ishte në mesin e 10 banorëve të Chinatown të ​​arrestuar pasi u ul në rrugë dhe lidh krahët, në një përpjekje të dëshpëruar për të bllokuar hyrjen e automjeteve të para të ndërtimit. Gjithashtu, u arrestua Victoria Lee (nuk ka lidhje), një drejtuese lokale e partisë Demokratike, e cila thotë se ndjehej “e pikëlluar kur pa se vinçat vinin”.

Për Victoria Lee, protesta ishte zgjidhja e fundit kundër një qyteti që “fjalë për fjalë po kalon rrugën e tyre nëpër komunitet”. Ajo thotë se administrata e Adams injoroi lutjet e saj dhe përfaqësuesve të tjerë lokalë për të marrë në konsideratë “ripërdorimin adaptiv” – domethënë, për të rinovuar burgun ekzistues në vend që të ndërtonte një të ri, i cili do të ishte më i shpejtë, më i lirë dhe po aq efektiv, tha kreu i qarkut.

Por qyteti thotë se është i vendosur të vazhdojë me kullën e re. “Administrata është angazhuar thellësisht dhe gjerësisht me anëtarët e komunitetit dhe zyrtarët e zgjedhur gjatë 17 muajve të fundit… Madje, duke e ndërprerë punën për dy muaj në fillim të 2022 dhe përsëri pjesërisht në 2023 për të vlerësuar propozimet alternative”, tha një zëdhënës i Adams për Guardian në një email. “Bazuar në një analizë të plotë, ekipi i ekspertëve dhe inxhinierëve të administratës përcaktoi se plani ynë do të ishte më i shpejtë, do të kursente miliona dollarë nga taksapaguesit dhe do të kufizonte përçarjen në komunitet”.

Eric Adams me guvernatoren Kathy Hochul në Manhatan. Fotografia: Mike Segar/Reuters

Christopher Marte, një këshilltar lokal progresiv i qytetit, i cili gjithashtu iu bashkua protestës, thotë se vonesat janë një mundësi. Ai mendon se ka një shans të mirë që në kohën kur qyteti të jetë gati të hapë terren në burgun e ri të Chinatown – që aktualisht vlerësohet të kushtojë më shumë se 2 miliardë dollarë – nuk do të ketë para të mjaftueshme për ta nxjerrë atë. “Ata do të arrijnë në një pikë ku nuk mund të ndërtojnë burgun më të lartë. Dhe ata mund të duhet të marrin atë që ne kemi paraqitur, që është ripërdorim adaptiv i hapësirës”, thotë ai. “Pra, kjo nuk është një marrëveshje e përfunduar”.

Për disa aktivistë, ekziston një alternativë edhe më e mirë: merrni ato para dhe vendosini në komunitete, në mënyrë që më pak njerëz të përfundojnë në burg fillimisht. “Pse njerëzit duhet të shkojnë në burg për të pasur akses në shërbimet që duhet të kenë burime të mira në komunitetin e tyre, për t’i parandaluar ata që të shkojnë në burg në radhë të parë?” pyet Woods Ervin, një organizator i grupit të heqjes së burgjeve, Rezistenca Kritike. Ajo që shumica e të burgosurve të Rikers kanë vërtet nevojë është kujdesi për shëndetin mendor, argumenton Ervin, dhe nëse më shumë komunitete do t’i kishin ato shërbime, atëherë më shumë të burgosur mund të liroheshin.

Duke i vendosur këto shërbime brenda burgjeve, qyteti i Nju Jorkut duket se ka “hequr dorë” nga njerëzit e tij, thotë Jan Lee. “Mesazhi është: ne do t’i vendosim gjërat për t’ju ndihmuar, por do t’i vendosim në vendin ku e dimë se do të përfundoni, që është burg”, thotë ai.

Banorët e Chinatown gjithashtu duket se kanë hequr dorë. Javën e kaluar, në një bashki të shumëpritur në lagjen me Adams, Jan Lee ishte banori i vetëm që mori në pyetje kryetarin e bashkisë për burgun. Lee nuk kërkoi ndalimin e burgut – por vetëm i kërkoi Adams “një vend në tryezën e projektimit për t’u siguruar që kjo është madhësia e duhur, shkalla e duhur dhe e përshtatshme për komunitetin tonë me sa më pak ndikim”.

Adams ra dakord. Ai gjithashtu i kujtoi audiencës se burgu nuk ishte ideja e tij: “Unë do ta kisha bërë ndryshe. Por ky është realiteti, që kam trashëguar një qytet të thyer që tani duhet ta rregullojmë”. Pastaj, ai lëshoi ​​një paralajmërim të errët se çfarë mund të ndodhte nëse burgu i ri nuk do të ndërtohej. “Do të na duhet të marrim [banorët e Rikers] të cilët mund të kenë kryer krime të dhunshme dhe për shkak se nuk kemi vend, do t’i nxjerrim përsëri në rrugë? Unë kam një problem me këtë”.

Askush në dhomë nuk e sfidoi atë. Opozita ishte e lodhur. Burgu më i lartë në botë i është afruar realitetit.

Çfarë mund të bëjë tjetër? “Ne tashmë u përpoqëm ta kundërshtonim, ta protestonim dhe nuk funksionoi”, thotë Chung, pronari i dyqanit të petëve. “Unë thjesht shpresoj që ata ta ndërtojnë atë më shpejt, kështu që gjërat mund të kthehen në normalitet”. /The Guardian

/Shqip.com