Art Jetese

Njerëzit me diabet të tipit 2 janë në rrezik të dyfishtë për të vdekur nga kanceri

Të kesh diabet të tipit 2 ka rrëzikshmëri më të madhe për disa lloje kanceri, ka zbuluar një studim.

Ata që janë diagnostikuar me kancer të zorrëve, mëlçisë, pankreasit dhe endometrit kanë dyfish rrezik për të vdekur nëse janë diabetikë, sipas studiuesve britanikë.

Gratë më të reja me diabet të tipit 2, shpesh të lidhura me obezitetin u zbuluan gjithashtu se ishin në rrezik të lartë të vdekjes nëse zhvillonin kancer gjiri.

Gjetjet sugjerojnë se kanceri mund të ketë kapërcyer sulmin në zemër dhe goditjen në tru si një shkak kryesor i vdekjes tek njerëzit me diabet të tipit 2.

Ata paralajmëruan se vdekjet mund të rriten nëse nuk bëhet më shumë për të trajtuar epideminë e obezitetit dhe u kërkuan zyrtarëve të marrin në konsideratë programe shtesë të shqyrtimit të kancerit për të synuar ata që janë më në rrezik.

Shkalla e vdekjes nga kanceri i pankreasit, mëlçisë dhe mushkërive u rrit në të gjitha moshat, ndërsa kanceri i zorrëve pa rritje në shumicën e grupmoshave, zbuluan studiuesit.

Ndërkohë, normat e kancerit të gjirit u rritën tek gratë më të reja të klasifikuara si nën 55 vjeç – dhe normat e kancerit të prostatës dhe endometrialit u rritën në ato të moshës 75 vjeç e lart.

Ajo sugjeroi që ndryshimet në programet ekzistuese të shqyrtimit ose hetime më të thelluara për simptoma të dyshuara ose jo specifike të kancerit te diabetikët e tipit 2 mund të zvogëlojnë numrin e vdekjeve nga kanceri të shmangshme.

Në këtë studim, studiuesit analizuan tendencat e vdekjeve nga kanceri dhe shkaqe të tjera sipas moshës, gjinisë, përkatësisë etnike, statusit socio-ekonomik, obezitetit dhe statusit të pirjes së duhanit, më pas krahasuan normat e njerëzve me diabet të tipit 2 me atë të popullatës së përgjithshme. Të paturit e diabetit të tipit 2 rriti gjasat e vdekjes nga çdo kancer me 18 për qind në krahasim me popullatën e përgjithshme, zbuluan ata.

Ata që janë obezë dhe duhanpirës ishin më të rrezikuar të vdisnin nga kanceri.

/Shqip.com