Art Jetese

Një test i gjakut mund të zbulojë pesë lloje të kancerit, jep shpresë për identifikimin e hershëm të tij

Një test gjaku që mund të zbulojë 50 lloje të kancerit ka treguar ‘premtim’ në provat e hershme, thanë shkencëtarët.

Shkencëtarët me bazë në New York zbuluan 35 raste të kancerit duke përdorur testin, raporton DailyMail.

Nuk ishte e mundur të përcaktohej saktësia e tij sepse 6000 pjesëmarrësit nuk u kontrolluan duke përdorur teste standarde në të njëjtën kohë.

Testi i gjakut përdor një shtupë të vetme për të kërkuar një sinjal të bërë nga shumë lloje kanceri, duke përfshirë llojet që prekin gjinjtë, mushkëritë dhe veshkat. Shkencëtarët thonë se ka një premtim të madh në zbulimin e hershëm të disa llojeve të kancerit si pankreatik, ndërsa testet aktuale mund t’i zbulojnë ato vetëm në fazat e mëvonshme kur shanset e mbijetesës zvogëlohen.

Shkencëtarët në Qendrën e Kancerit Memorial Sloan Kettering, të cilët kryen hulumtimin, thanë se megjithëse testi ishte i mirë, ai ende duhej të rafinohej.

Testet funksionojnë duke kërkuar sinjalet e kancerit në gjakun e hedhur nga tumoret dhe janë në gjendje të kapin më shumë se 50 lloje, sepse secili bën të njëjtin sinjal të veçantë.

Rezultatet treguan se 92 pacientë rezultuan pozitivë për kancer.

Por, pasi secili prej tyre iu nënshtrua ekzaminimit rutinë, doli që vetëm 35 (ose 38 përqind e totalit) e kishin në të vërtetë sëmundjen.

Ekzaminimi i veçantë nuk u krye në atë kohë për të kontrolluar pacientët të cilët ishin të qartë për disa lloje kanceri.

Por një vit pas provës, 86 pjesëmarrës të tjerë u diagnostikuan me kancer.

Nuk ishte e qartë nëse ata tashmë e kishin kancerin në kohën kur u krye testi, ose nëse nuk ishte i pranishëm kur u krye testi.

Katërmbëdhjetë nga kanceret e zbuluara ishin në fazën I ose II, kur ato janë më të lehta për t’u trajtuar dhe shtatë u gjetën te njerëzit që kishin kancer në të kaluarën.

Një lloj kanceri i qarkullimit të gjakut i quajtur limfoma ishte më i zakonshmi i zbuluar.

Kishte gjithashtu një rast të kancerit të mëlçisë, pankreasit, zorrëve të vogla, vezores, mitrës, kockave, qelizave plazmatike dhe kanaleve biliare.

Dhe një pacient që rezultoi pozitiv duke përdorur testet u zbulua se kishte kancer të gjirit dhe mitrës, thanë shkencëtarët.

Nuk u mblodhën të dhëna nëse shanset e mbijetesës së pacientëve u përmirësuan falë diagnozës së mëparshme.

Dr Deb Schrag, onkologu që drejtoi hulumtimin, tha: “Ky studim tregon se shpresa është në horizont për zbulimin e kancereve që aktualisht nuk mund të kontrollohen, por sigurisht që nevojitet shumë më tepër punë dhe, me përvojë dhe mostra më të mëdha”.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022