Art Jetese

Një radiografi mund të parashikojë nëse do të keni sëmundje të zemrës

Një radiografi e thjeshtë mund të zbulojë rrezikun për sëmundje të zemrës, sugjeron një studim.

Ndërhyrja e lehtë mund t’u sigurojë mjekëve një “çelës” për të parashikuar rrezikun e vdekjes për shkak të sulmit në zemër ose goditjes në tru që rrjedh nga sëmundjet aterosklerotike kardiovaskulare.

Pacientët me rrezik të shtuar për një sulm në zemër ose goditje në tru, kanë një grumbullim të yndyrave, kolesterolit dhe substancave të tjera të njohura si pllaka në muret e arterieve.

Kjo pllakë e krijuar bën që arteriet të ngushtohen dhe ngurtësohen, duke penguar rrjedhjen e gjakut në dhe nga zemra.

Modeli statistikor merr në konsideratë një mori variablash, duke përfshirë moshën, gjininë, racën, presionin sistolik të gjakut, trajtimin e hipertensionit, pirjen e duhanit, diabetin e tipit 2 dhe analizat e gjakut.

Dr Jakob Weiss dhe kolegët e tij zhvilluan një model të të mësuarit të thellë.

Makina përgjegjëse për analizimin e rrezikut u trajnua duke përdorur 147,497 rreze X të gjoksit nga 40,643 pjesëmarrës në provën e skriningut të kancerit të prostatës, mushkërive, kolorektalit dhe vezoreve të mbështetur nga Instituti Kombëtar i Kancerit.

Ata testuan modelin e tyre duke përdorur rreze X të marra nga më shumë se 11,400 pacientë në Mass General Brigham, të cilët ishin potencialisht të pranueshëm për barna që reduktojnë rrezikun e vdekjes për shkak të ngjarjeve kardiovaskulare.

Nga më shumë se 11,000 pacientë të vëzhguar, gati 10 për qind pësuan një ngjarje të rëndë të padëshiruar kardiake gjatë dekadës së ardhshme.

Autorët e studimit raportuan se vlerësimi i rrezikut të modelit të tyre të të mësuarit të thellë ishte në përputhje me rezultatet aktuale të pacientit.

Ndërsa grumbullohen më shumë depozita kalciumi në arterien kryesore, duke bërë që hapja e valvulës të ngushtohet dhe të zvogëlojë rrjedhën e gjakut nëpër valvulën e aortës. Shpesh është një pararendës i ngjarjeve të rënda kardiovaskulare.

/Shqip.com