Kulturë

Një maskë e rrallë prej ari 3000-vjeçare u gjet në varret mbretërore kineze

Ekipi i gërmimeve që punon në Sanxingdui në Kinë

Një maskë ari 3000-vjeçare është zbuluar nga arkeologët në Kinën qendrore. Është i pari i këtij lloji që identifikohet që daton nga dinastia Shang (1600–1046 pes).

Maska u zbulua mes varreve mbretërore në qarkun Shangcheng në kryeqytetin e provincës Henan të Zhengzhou, njoftoi të premten Administrata Kombëtare e Trashëgimisë Kulturore të Kinës, raporton Artnews.

Sanxingdui në Kinën jugperëndimore konsiderohet të jetë një nga zbulimet më të rëndësishme të shekullit të XX-të dhe besohet të jetë qendra e Mbretërisë së lashtë Shu, që daton afërsisht 4800 vjet më parë.

Kina qendrore

Shu do të kishte bashkëjetuar me dinastinë Shang. Vendi, i cili është ende duke u gërmuar, ka nxjerrë gropa me artefakte prej ari dhe bronzi.

Sipas drejtorit të Institutit Komunal të Kërkimit të Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë Zhengzhou , Gu Wanfa, gjetja e Henanit tregoi se artefaktet Sanxingdui ishin ndikuar nga kultura Zhongyuan. Shoqëritë midis rajonit të Henanit u bënë baza e qytetërimit modern kinez.

Për më tepër, në varre u gjetën gjethe ari dhe pllaka të zbukuruara me bruz, së bashku me monedha guaskë dhe armë të bëra prej bronzi dhe nefriti.

Deri më tani, pak objekte ari janë gjetur nga dinastia Shang.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.58
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.75
Sot : 24/09/2022