Ursula von der Leyen: Rusia është kërcënimi më i drejtpërdrejtë për rendin botëror

(Photo by Yoshikazu Tsuno – Pool/Getty Images)

Sjellja e Rusisë në Ukrainë dhe jashtë saj është cilësuar si kërcënimi më i madh për stabilitetin global.

Sipas Presidentes së Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, sjella e Rusisë është shqetësuese, shkruan CNN.

“Është sot kërcënimi më i drejtpërdrejtë për rendin botëror me një luftë barbare kundër Ukrainës dhe paktin e saj shqetësues me Kinën dhe thirrjen e tyre për marrëdhënie të reja dhe shumë arbitrare ndërkombëtare,” u tha von der Leyen gazetarëve pas bisedimeve me kryeministrin japonez, Fumio Kishida dhe presidentin e Këshillit Evropian, Charles Michel, në Tokio.

Michel dhe von der Leyen janë në Tokio për samitin e 28-të BE-Japoni, gjatë të cilit mbështetja e tyre për Ukrainën ishte në rendin e ditës.

“Bashkëpunimi ynë në Ukrainë është kritik në Evropë, por është gjithashtu i rëndësishëm në Paqësor dhe ne gjithashtu duam të thellojmë konsultimin tonë për një Kinë më të sigurt,” u tha Michel gazetarëve. “Ne besojmë se Kina duhet të ngrihet për të mbrojtur sistemin shumëpalësh nga i cili ka përfituar në zhvillimin e vendit të saj.”

Michel tha gjithashtu se “ata që janë përgjegjës për krimet e luftës duhet dhe do të sillen para drejtësisë.”

Duke folur së bashku me von der Leyen dhe Michel, Kishida u tha gazetarëve: “Agresioni rus kundër Ukrainës trondit themelet e të gjithë rendit ndërkombëtar, jo vetëm për Evropën, por edhe për Azinë, dhe nuk mund të falet kurrë.”

Në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës, Japonia dhe Bashkimi Evropian kanë vendosur  një sërë sanksionesh kundër Rusisë, duke përfshirë ngrirjen e aseteve të presidentit Vladimir Putin dhe anëtarëve të familjes së tij./Shqip.com