Lufta në Ukrainë do të ketë “ndikim të rëndë në ekonominë globale”, paralajmëron FMN

Fondi Monetar Ndërkombëtar tha të shtunën se do të sjellë kërkesën e Ukrainës për 1.4 miliardë dollarë financim emergjent në bordin e tij ekzekutiv që në fillim të javës së ardhshme, shkruan CNN.

Vendet me lidhje të ngushta ekonomike me Rusinë janë gjithashtu në rrezik për mungesa dhe ndërprerje të furnizimit, shtoi FMN. Ajo është në bisedime me Moldavinë fqinje për opsionet e ndihmës.

“Lufta e vazhdueshme dhe sanksionet e lidhura me to do të kenë gjithashtu një ndikim të rëndë në ekonominë globale,” tha FMN.

Pas një takimi të premten të udhëhequr nga Drejtoresha Menaxhuese Kristalina Georgieva, FMN tha se kishte pasoja të rënda ekonomike në rajon. Çmimet e energjisë  dhe grurit  janë rritur, duke shtuar efektet e inflacionit nga pandemia dhe ndërprerjet globale të zinxhirit të furnizimit.

“Goditjet e çmimeve do të kenë një ndikim në mbarë botën, veçanërisht në familjet e varfra për të cilat ushqimi dhe karburantet janë një përqindje më e lartë e shpenzimeve. Nëse konflikti përshkallëzohet, dëmi ekonomik do të ishte edhe më shkatërrues”, ” tha FMN në një deklaratë.

FMN tha se efektet e sanksioneve ndaj Rusisë do të përhapen edhe në vende të tjera.

Autoritetet monetare në mbarë botën do të duhet të monitorojnë me kujdes rritjen e çmimeve në vendet e tyre, shtoi ai, dhe duhet të zbatohen politika për të mbrojtur familjet ekonomikisht të cenueshme.

Ukraina, aeroportet e së cilës janë dëmtuar dhe tani janë mbyllur, do të përballet me kosto të konsiderueshme rindërtimi, sipas FMN. 

Organizata tha në fillim të kësaj jave se vendi ka  2.2 miliardë dollarë në dispozicion nga tani deri në qershor – nga një marrëveshje gatishmërie e miratuar më parë.