Art Jetese

Ja si ndikon shikimi i pajisjeve teknologjike para gjumit te fëmijët

Një studim i kryer së fundmi ka zbuluar se fëmijët që shikojnë televizor si pjesë e rutinës së tyre para gjumit, flenë më pak, përjetojnë më shumë probleme me gjumin dhe shfaqin më shumë probleme vëmendjeje dhe sjellje agresive gjashtë muaj më vonë.

Sipas ekspertëve që studiojnë fushën e gjumit, gjumi i mirë është kritik për shëndetin dhe zhvillimin e hershëm të fëmijëve, shkruan Living.

Rutinat para gjumit mund t’i ndihmojnë fëmijët të mbajnë zakone të shëndetshme të gjumit, por provat sugjerojnë se këto rutina shpesh përfshijnë përdorimin e televizorit.

Përdorimi i ekranit është zbuluar se vonon dhe shkurton kohëzgjatjen e gjumit, ndoshta duke rritur zgjimin ose duke shtypur melatoninën përmes emetimit të dritës blu.

Shikimi i televizorit ka qenë gjithashtu i lidhur me problemet e sjelljes tek fëmijët, si agresiviteti dhe problemet e vëmendjes.

Nënat që përdornin televizor para gjumit kishin prirje të kishin fëmijë që flinin më pak orë në total, kishin më shumë probleme me gjumin dhe shfaqnin sjellje më agresive dhe probleme të vëmendjes në moshën 2 vjeçare.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022