Lajme Botë

Gjermania do të mbështesë institucionet kërkimore me 500 milionë euro

Rritja e çmimeve të energjisë elektrike dhe gazit po godet rëndë gjithashtu universitetet dhe institutet e tjera kërkimore. Qeveria federale dëshiron të marrë para për të mbështetur.

Siç raporton media Der Spiegel, Qeveria federale do të mbështes institucionet kërkimore jouniversitare në krizën energjetike me një “fond vështirësish” prej 500 milionë euro.

Kjo del nga një përgjigje e Sekretarit të Shtetit, Jens Brandenburg ( FDP ) ndaj një pyetjeje nga grupi parlamentar CDU / CSU .

Gjithashtu, “të gjitha institucionet shkencore dhe kërkimore, përfshirë universitetet, klinikat universitare dhe sindikatat studentore, do të përfitojnë nga frena e çmimit të gazit dhe energjisë elektrike dhe në veçanti nga ndihma emergjente për gazin dhe ngrohjen”.

Arsyeja e kërkesës ishte një deklaratë e Ministres Federale të Kërkimeve, Bettina Stark-Watzinger (FDP) në fund të tetorit.

Shqetësimet për shkencëtarët e rinj

Në kërkesën e tyre, deputetët e CDU-së kërkuan shprehimisht edhe mbështetje për shkencëtarët e rinj, kontratat e punës të të cilëve shpesh janë të lidhura me projekte kërkimore dhe janë të kufizuara në kohë. Pas kësaj qëndron shqetësimi se në një situatë krize, mund të bëhen shkurtimet e para për shkencëtarët e rinj.

Megjithatë, sekretari i shtetit Jens Brandenburg nuk e ka trajtuar këtë në përgjigjen e tij.

Ministria qëllimisht nuk shpreh shqetësimin se postet për studentët e doktoraturës mund të shkurtohen masivisht, komenton Thomas Jarzombek, zëdhënës i politikave kërkimore për grupin parlamentar të CDU.

Së fundmi, ministria e udhëhequr nga FDP u kritikua  vazhdimisht për miratimin e projekteve kërkimore që tashmë ishin premtuar verbalisht më vonë se sa ishte planifikuar ose aspak.

Universitetet do të marrin më shumë se një miliard euro

Në total, siç llogarit Brandenburgu në një përgjigje të një kërkese të dytë të CDU/CSU, ndihma për institucionet kërkimore jouniversitare shkon deri në 760 milionë euro.

Përveç 500 milionë eurove për fondin e vështirësive, kjo shumë përfshin 10 milionë euro ndihmë emergjente, 150 milionë euro për frenimin e çmimit të energjisë elektrike dhe 100 milionë euro për frenimin e gazit/nxehtësisë.

Universitetet do të marrin një total deri në 1.09 miliardë euro, pothuajse dy të tretat e të cilave i atribuohen frenimit të çmimit të gazit dhe deri në 120 milionë euro janë planifikuar për ndihmë emergjente. Sindikatat studentore do të marrin deri në 150 milionë euro.

/Shqip.com