Art Jetese

Çfarë të bëni nëse ju kap një sulm paniku gjatë natës

Edhe pse kryesisht sulmet e panikut përgjithësisht ndodhin gjatë ditës, disa njerëz përballen me këtë gjendje në orët e natës derisa përpiqen të flenë, por disa edhe gjatë gjumit. Sulmi i panikut karakterizohet nga një ndjenjë e papritur dhe intensive frike ose ankthi.

Mund të shfaqen edhe pasoja fizike si djersitja e shtuar, rrahjet e shpejta të zemrës dhe ndjenja se nuk mund të merrni frymë.

Një person rrallë mund të përcaktojë me siguri se kur do të përjetojë një sulm paniku. Ekzistojnë disa shenja paralajmëruese, por një sulm mund të ndodhë edhe pa asnjë paralajmërim.

Sulme të tilla paniku ndodhin gjatë natës, krejtësisht të papritura dhe të paparashikuara. Gjatë gjumit, truri ynë nuk pushon plotësisht. Pra, stresi dhe ankthi që grumbullohen gjatë ditës mund të arrijnë kulmin gjatë gjumit, shkruan Living.

Shumë njerëz, kur përballen me këtë gjendje, kanë frikë se do të pësojnë atak në zemër. Në një situatë të tillë, simptomat zakonisht përkeqësohen si fillim, gjë që mund të zgjasë deri në 10 minuta, përpara se gradualisht të fillojnë të zhduken.

Në rast të një sulmi paniku natën, përpiquni të ngriheni nga shtrati sa më shpejt të jetë e mundur. Është e dobishme të pini pak ujë dhe të lani mirë fytyrën me ujë të ftohtë. Kjo do t’ju zgjojë dhe do t’ju qetësojë pak në të njëjtën kohë. Mundohuni të përqendroheni në frymën tuaj. Merrni frymë thellë dhe ngadalë.

Zakonisht është më mirë të mos i rezistoni një sulmi paniku me çdo kusht, pasi kjo mund të rrisë më tej ndjesinë. Mundohuni të besoni se simptomat do të zhduken së shpejti. Kur sulmi i panikut kalon, mos e detyroni veten të bini në gjumë menjëherë.

Prisni derisa të bini përsëri në gjumë në mënyrë natyrale. Shmangni shikimin e televizorit, duke përdorur një telefon celular.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022