Kulturë

Britania në bisedime sekrete me Greqinë për kthimin e artefakteve 2500-vjeçare

Mosmarrëveshja 200-vjeçare mbi pronësinë e Mermereve të Parthenonit mund të përfundojë së shpejti.

Pas një raporti se bisedimet sekrete midis Muzeut Britanik dhe Greqisë për kthimin e veprave të artit janë në “faza të avancuara”.

Sipas Ta Nea, kryetari i Muzeut Britanik dhe Kyriakos Mitsotakis, kryeministri grek, u takuan në Londër javën e kaluar për të diskutuar fatin e mermerit 2500-vjeçar. panele relievi, figura dhe friza.

Mitsotakis tha se kthimi i përhershëm i skulpturave 2500-vjeçare ishte “i mundur”.

“Mund të gjendet një zgjidhje e favorshme që do të rezultojë në ribashkimin e skulpturave të Partenonit në Greqi, duke marrë në të njëjtën kohë parasysh shqetësimet që mund të ketë Muzeu Britanik”, tha Mitsotakis.

Skulpturat, që përbëhen nga pesëmbëdhjetë metopa, shtatëmbëdhjetë figura pedimentale dhe një pjesë e një frize që përshkruan një procesion festivali, u morën nga Athina në 1801 nga diplomati skocez Lord Elgin gjatë pushtimit osman të Greqisë.

Elgin ia shiti ato qeverisë britanike në 1816 dhe, për gati dy shekuj, skulpturat janë vendosur në  Muzeun Britanik  si pjesa qendrore e galerive të tij greke.

Gjatë debatit të kthimit, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka pohuar se vendimet në lidhje me koleksionin e Muzeut Britanik janë jashtë fushëveprimit të saj ligjor. Nga ana e tij, muzeu ka pohuar se udhëheqësit osmanë i dhanë Elginit lejen për gërmimin, ndërsa Greqia ka hedhur poshtë nocionin se fuqitë pushtuese kanë autoritet mbi trashëgiminë kulturore.

Qeveria greke bëri kërkesën e saj të parë zyrtare për kthimin e Mermereve të Partenonit në vitin 1983, e cila u kundërshtua. Muzeu Britanik kohët e fundit është përballur me presion për të pranuar pretendimin e Greqisë për mermerët, pasi biseda rreth pronësisë së veprave të artit të grabitura gjatë periudhave të kolonizimit është zhvendosur në muze anembanë botës.

Mbështetësit e kthimit të tyre në Greqi argumentojnë se Muzeu Britanik nuk ka aftësinë për të siguruar ruajtjen e skulpturave, pas raporteve se infrastruktura e vjetër në galeritë greke ka shkaktuar rrjedhje uji dhe ventilim të dobët.

Në vitin 2009, Greqia zbuloi një muze pesëkatësh të mbyllur me xhami në këmbët e Akropolit, i ndërtuar me porosi për ekspozimin e statujave antike.

/Shqip.com