Art Jetese

Ushtrimi i rregullt mund të përshpejtojë plakjen, zbulon hulumtimi skandinav

Një ekip shkencëtarësh skandinavë kanë arritur në një përfundim që mund të trembë entuziastët e fitnesit.

Gjegjësisht, hulumtimi i tyre zbulon se stërvitja nuk na ndihmon të jetojmë më gjatë, në fakt mund të përshpejtojë plakjen.

Studimi u krye nga studiues nga Universiteti Jyväskylä në Finlandë.

Shkencëtarët studiuan më shumë se 11,000 binjakë finlandezë të të njëjtit seks nga 1975 deri në 2020.

Pjesëmarrësit regjistruan veten se sa ushtruan mesatarisht dhe më pas, në varësi të zakoneve të tyre, u ndanë në katër kategori: statike, mesatarisht aktive, aktive dhe shumë aktive.

Në përgjithësi, ata që ushtroheshin më pak kishin rreth 20 për qind më shumë gjasa të vdisnin brenda 45 viteve sesa ata që ishin mesatarisht aktivë.

Megjithatë, kur u morën parasysh faktorët e stilit të jetesës si arsimi, indeksi i masës trupore, pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit, situata ndryshoi.

Njerëzit që ishin kryesisht të ulur kishin vetëm shtatë për qind më shumë gjasa të vdisnin sesa ata që ishin aktivë dhe nuk u gjetën përfitime shtesë nga nivelet e larta të stërvitjes.

Në fakt, ata që ishin shumë aktivë biologjikisht plaken më shpejt.

Personat më aktivë fizikisht ishin mesatarisht 1.8 vjet më të vjetër se sa më pak aktivët. Studiuesit arritën në përfundimin se ata që ushtrojnë rregullisht mund të mos jetojnë më gjatë për shkak të stërvitjeve të tyre, por sepse ata jetojnë më të shëndetshëm në përgjithësi.

Megjithëse studimi nuk është rishikuar ende nga kolegët, ai së fundmi fitoi një çmim kombëtar për mjekësinë sportive në Finlandë.

Ndryshe, Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se personat e moshës 18 deri në 64 vjeç kanë nevojë për të paktën 150 deri në 300 minuta aktivitet fizik aerobik me intensitet mesatar ose 75 deri në 150 minuta aktivitet fizik anaerobik me intensitet të lartë në javë.

/Shqip.com