Art Jetese

Ushqimet më të mira për mushkëri 

Është e vetëkuptueshme që mushkëritë tona luajnë një rol thelbësor në shëndetin tonë – në fund të fundit, ato na ndihmojnë të marrim frymë . 

Por funksioni i mushkërive zvogëlohet me kalimin e moshës… kështu që, veçanërisht në një epokë kur viruset e frymëmarrjes na kanë në gatishmëri më të lartë, si mund ta optimizoni shëndetin tuaj të mushkërive?

Shumë  faktorë dieta dhe stili i jetesës ndikojnë në mirëqenien e mushkërive tona. Disa janë të dukshme – ne e dimë se tymi i cigares ka të ngjarë të dëmtojë mushkëritë; ne e dimë se pak ajër i pastër dhe ushtrimet janë fitore kardiopulmonare. 

Megjithatë, disa praktika të shëndetit të mushkërive nuk janë aq të njohura – merrni, për shembull, faktin që disa ekspertë thonë se ka ushqime dhe lëndë ushqyese që mund t’ju ndihmojnë të merrni frymë më mirë për jetën, raporton The Helthy.

Një studim i vitit 2022 tregoi se marrja e lartë e frutave dhe perimeve mund të ulë ndjeshëm shfaqjen e kancerit të mushkërive, për të filluar.

Dr. MeiLan Han, MD, MS është profesor dhe shef i Mjekësisë Pulmonare dhe Kujdesit Kritik në Universitetin e Miçiganit, si dhe zëdhënës i Shoqatës Amerikane të Mushkërive dhe autor i Mësimeve të Frymëmarrjes: Një Udhëzues Mjeku për Shëndetin e Mushkërive.Dr. Han thotë se të dhënat tregojnë se si një dietë mesdhetare është më e mira për shëndetin e mushkërive.

Dieta mesdhetare është plot me fruta të freskëta, perime, drithëra, fasule, arra, fara, peshk dhe vaj ulliri si yndyra kryesore e shëndetshme. Dieta sugjeron të praktikoni moderim me ushqime si mishi i shpendëve, vezët, djathi dhe kosi, dhe të kurseni mishin dhe ëmbëlsirat për të ngrënë vetëm herë pas here.

/Shqip.com