Lajme Botë

UNICEF: Gati 16 milionë fëmijë shkojnë në shtrat të uritur

Një burrë u ndan ushqim disa njerëzve në Kabul, Afganistan. Foto: AP
Një burrë u ndan ushqim disa njerëzve në Kabul, Afganistan. Foto: AP

Agjencia e OKB-së për fëmijë, UNICEF, paralajmëroi për një “krizë të fëmijëve” në Afganistan me afro 16 milionë fëmijë që shkojnë në shtrat të uritur.

“Ata nuk kanë ujë të pastër për të shuar etjen ose më shumë batanije ku të flenë,” u tha gazetarëve Fran Equiza, përfaqësues i UNICEF-it në Afganistan.

Kthimi i talebanëve në pushtet në Afganistan më 15 gusht 2021, i ndjekur nga ndërprerja e ndihmës financiare ndërkombëtare, e ka lënë vendin e shkatërruar në kriza ekonomike, humanitare dhe të të drejtave të njeriut.

Rreth 2.3 milionë fëmijë pritet të përballen me kequshqyerjen akute në vitin 2023, sipas UNICEF.

Equiza tha se fëmijët po punonin në shtëpi, në rrugë, në fusha, miniera dhe dyqane me rreth 1.6 milionë të bllokuar në punën e fëmijëve në Afganistan.

“Fëmijët deri në moshën gjashtë vjeç janë në kushte të rrezikshme për të ndihmuar prindërit e tyre të vendosin pak ushqim në tryezë”, tha ai, shkruan Anadolu.

Ai i kërkoi komunitetit ndërkombëtar të ndihmojë në zbutjen e vuajtjeve të fëmijëve.

/Shqip.com