Art Jetese

Studimi paralajmëron se gratë që pësojnë abort mund të kenë goditje në tru më vonë 

Sipas një studimi, gratë që pësojnë abort janë në një rrezik dukshëm më të madh të një goditjeje në tru më vonë në jetë.

Ekspertët ekzaminuan të dhënat globale dhe zbuluan se gratë që abortuan tre ose më shumë herë kishin deri në 35 për qind më shumë gjasa të pësonin një goditje jo-fatale gjatë jetës së tyre.

Një abort lidhej me një rritje prej 7 për qind të rrezikut të goditjes jo-fatale, ndërsa dy ishin të lidhura me një rrezik të rritur 12 për qind, shkruan DailyMail.

Gratë me një abort kishin një rrezik 8 për qind në rritje, dy ishin të lidhura me një rrezik të rritur 26 për qind dhe tre ishin të lidhura me një rrezik të rritur 82 për qind.

Studiuesit sugjeruan se lidhja midis infertilitetit dhe rritjes së rrezikut të goditjes mund të jetë për shkak të kushteve të tilla si sindroma e vezores policistike (PCOS) dhe pamjaftueshmëria e parakohshme ovariane (POI).

Një ngushtim i enëve të gjakut të zemrës mund të shpjegojë gjithashtu rrezikun e shtuar të goditjes në tru për gratë me një histori të lindjes së përsëritur të vdekur ose abortit.

Megjithatë, stilet e jetesës jo të shëndetshme kontribuojnë në rrezikun e goditjes në tru, pasi ata kërkuan më shumë kërkime në këtë zonë.

Goditjet në tru u identifikuan nëpërmjet pyetësorëve të vetë-raportuar, të dhënave spitalore ose regjistrave kombëtarë të pacientëve.

Faktorët që mund të ndikojnë në rezultatet, si indeksi i masës trupore dhe nëse gratë pinin duhan, u morën parasysh.

Femrat që kishin pësuar goditje para moshës 40 vjeç u përjashtuan.

Analiza statistikore tregoi se gratë që kishin pësuar lindje të vdekur kishin 31 për qind rrezik më të lartë për një goditje jo-fatale dhe 7 për qind më shumë rrezik për goditje fatale.

Ndërkohë, lindja e përsëritur e vdekur ishte e lidhur me një rrezik 26 për qind më të lartë të goditjes fatale.

Steriliteti lidhej gjithashtu me një rrezik 14 për qind më të lartë të goditjes në tru, në krahasim me gratë që ishin pjellore.

Ekspertët arritën në përfundimin se një histori e abortit të përsëritur dhe vdekjes ose humbjes së një foshnje para ose gjatë lindjes mund të konsiderohet si një faktor rreziku specifik për femrat për goditje në tru, me dallime në rrezik sipas nënllojeve të goditjes.