Art Jetese

Stimulimi elektrik i trurit ndihmon në rënien në peshë

Një studim ka zbuluar se stimulimi i thellë i trurit duket se i ndihmon njerëzit me çrregullim të ngrënies së tepërt të kontrollojnë konsumimin e ushqimit dhe të humbin peshë.

Njerëzit me çrregullim të ngrënies së tepërt shpesh konsumojnë sasi të mëdha ushqimi ndërsa ndihen sikur nuk mund ta kontrollojnë ushqimin e tyre.

Si rezultat, shumë prej tyre janë mbipeshë ose obezë , gjë që rrit rrezikun e tyre për shumë probleme shëndetësore.

Njerëzit me çrregullim të të ngrënit të tepruar përjetojnë dëshira për ushqime specifike pak para se të hanë, dhe në vitin 2017, studiuesit zbuluan aktivitet elektrik të dallueshëm në një pjesë të trurit të quajtur “nucleus accumbens” pikërisht përpara këtyre dëshirave – por jo para ngrënies së tepërt.

Kur ata studiues përdorën stimulim të thellë të trurit për të prishur këtë aktivitet elektrik në trurin e minjve të prirur ndaj obezitetit, kafshët hëngrën sasi dukshëm më të vogla të një ushqimi veçanërisht të shijshëm sesa do të kishin pa stimulimin.

Shkencëtarët në Penn tani e kanë marrë atë kërkim tek njerëzit, duke testuar aftësinë e stimulimit të thellë të trurit për të reduktuar dëshirat ushqimore të lidhura me çrregullimet.

Për studimin, grave iu vendosën implante stimuluese të trurit si ato të përdorura për trajtimin e epilepsisë. Studiuesit regjistruan aktivitetin e tyre të trurit për gjashtë muaj dhe panë sinjalet e pritshme në bërthamën accumbens pak para episodeve të qejfit.

Në fund të gjashtë muajve, të dyja gratë kishin humbur të paktën 11 kilogramë.

Në fund të gjashtë muajve, të dyja gratë kishin humbur të paktën 11 kilogramë dhe njëra nuk ishte më e kualifikuar si me çrregullim të ngrënies së tepërt. Nuk u raportuan efekte anësore serioze negative.

Studiuesit vërejnë në studimin e tyre se kostoja fillestare e stimuluesit të thellë të trurit është e lartë, që do të thotë se trajtimi mund të jetë financiarisht i paarritshëm për shumë njerëz që mund të përfitojnë nëse miratohet ndonjëherë.

/Shqip.com