Teknologji Shkencë

SpaceX lëshon një satelit për eksplorimin e oqeanit

SpaceX ka lëshuar satelitin e kërkimit mjedisor PACE të NASA-s, një anije kozmike gati miliardë dollarëshe që u ka mbijetuar kërcënimeve të shumta të anulimit dhe tani është gati të hedhë dritë të re mbi ndryshimet klimatike.

Sipas NASA-s, të dhënat do të ndihmojnë për të kuptuar më mirë se si oqeani dhe atmosfera shkëmbejnë dioksidin e karbonit, dhe gjithashtu do të zbulojnë se si aerosolet mund të stimulojnë rritjen e fitoplanktonit në oqeanin sipërfaqësor.

“Oqeanet mbulojnë 70% të sipërfaqes së planetit, por janë një nga pjesët më pak të kuptuara të sistemit të Tokës. 

“PACE do të avancojë thellësisht të kuptuarit tonë se si funksionojnë oqeanet dhe si është jeta në oqeane,” tha Karen St. Germain, drejtore e Divizionit të Shkencave të Tokës të NASA-s.

I vonuar me dy ditë për shkak të erërave të forta në vendin e nisjes, misioni filloi në orën 1:33 të mëngjesit të enjten, kur nëntë motorët e fazës së parë që fuqizonin raketën Falcon 9 të SpaceX u ndezën, duke ndriçuar qiellin e thellë të natës mbi Kepin Canaveral.

Duke bërë një shfaqje spektakolare, Falcon 9 u largua në një trajektore jugore mbi Oqeanin Atlantik jo shumë larg nga bregu lindor i Floridës.

/Shqip.com