Teknologji Shkencë

Sonte distanca mes Hënës dhe Tokës më e afërta në 992 vitet e fundit

Sipas llogaritjeve më 21 janar 2023, Hëna e Re do të jetë në distancën më të afërt me Tokën në 992 vitet e fundit .

Herën tjetër që Hëna e Re do të jetë kaq afër Tokës do të jetë pas 345 vjetve nga tani, duke e bërë këtë Hënën e Re më të afërt në 1337 vjet.

Distanca Tokë-Hënë është gjithmonë në ndryshim

Orbita e Hënës rreth Tokës nuk është një rreth i përsosur. Në vend të kësaj, ajo ka një formë eliptike, si një rreth paksa i shtrirë. Kjo do të thotë se distanca midis Hënës dhe Tokës ndryshon gjatë një muaji.

Pika në orbitën e Hënës që është më afër Tokës quhet perige, ndërsa pika më e largët quhet apogje.

Distanca ekstreme të afërta dhe të largëta

Nëse perigjeu ose apogjeu përkon me një Hënë të Re ose Hënë të Plotë —kur Toka, Hëna dhe Dielli janë në rresht—distancat më të afërta dhe më të largëta të Hënës bëhen më ekstreme.

Kjo çon në fenomenet e Superhënave dhe Mikrohënave, ku Hëna është veçanërisht afër ose larg.

Distancat më ekstreme Tokë-Hënë nga të gjitha ndodhin kur Toka është afër pikës së saj më të afërt me Diellin, e cila quhet perihelion. Aktualisht, periheli bie rreth fillimit të janarit.

Hënat e reja më të afërta të epokës aktuale

Ne shikuam distancat më të afërta Tokë-Hënë në Hënën e Re gjatë një periudhe 2000-vjeçare dhe gjetëm tre Hëna të Reja ku distanca ishte më pak se 356,570 km.

Llogaritjet tona përdorën shifrat më të mira të disponueshme për pozicionin e Hënës për periudha të gjata kohore. Ky është një grup të dhënash të quajtur DE431 , i cili u prodhua nga Laboratori Jet Propulsion në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni.

Duhet theksuar se, sipas këtyre të dhënave, ka vetëm disa kilometra diferencë midis këtyre distancave. Mund të shihet gjithashtu se të tre datat bien afër perihelionit (rreth dhjetorit dhe janarit).

Për krahasim, distanca më e largët Tokë-Hënë është zakonisht rreth 405,000 km.

Çfarë do të thotë kjo për ne?

Pra, kjo do të jetë Hëna e Re më e afërt – dhe gjithashtu, për rrjedhojë, më e madhja – që nga shekulli i 11-të.

Në terma praktike, ne nuk do të mund të shohim asgjë, sepse Hëna e Re njihet si faza e padukshme, është vendi ku Hëna zhduket nga pamja për disa ditë.

Superhënat dhe Mikrohënat kanë një efekt të vogël në baticat . Dhe, sigurisht, çdo gjë që ka të bëjë me Hënën ka potencialin të na mbushë me habi dhe kuriozitet.

Dita tjetër: Dy planete pothuajse preken në qiell

Në fakt, kjo do të jetë një fundjavë me takime të afërta astronomike.

Të dielën, më 22 janar, Venusi do të duket se kalon brenda 0.34° nga Saturni . Kjo është më pak se gjerësia e tre gishtave të mbajtur në gjatësinë e krahut, shkruan Timeanddate.

Në një sesion në Kongresin e Shkencës Europlanet të vitit të kaluar në Granada, timeanddate theksoi këtë ngjarje si një nga shtatë afrimet e dukshme të planetëve nga tani deri në vitin 2040.

/Shqip.com