Ekonomi

“Skimpflation”- termi që i lë klientët e pakënaqur, çmimet e larta e shërbimet jocilësore

Kriza e kostos së jetesës po konsiderohet të jetë në nivelet më të larta që nga vitet 1980.

Një term i popullarizuar në SHBA “Skimpflation” përshkruan situatën kur konsumatorët paguajnë më shumë për diçka që nuk ka vlerën e njëjtë.

“Ndryshe nga inflacioni tipik, ku ata po paguajnë më shumë për të njëjtat mallra, skimpflation është kur ata paguajnë të njëjtën gjë për diçka që është përkeqësuar në cilësi”, ka thënë ekonomisti Alan Cole, shkruan TheGuardian

Shembulli më i zakonshëm është kur “duhet të presësh më gjatë për gjërat”, thotë Cole.

“Nëse keni porositur mobilje ose një pajisje së fundmi, do të zbuloni se koha e dorëzimit është e ngadaltë. Kjo humbje e afateve kohore është një ulje e cilësisë.”

“Skimpflation”, mund të shihet kudo, në supermarket, kur përplasesh me dikë që mbush raftet për shkak se puna më e kushtueshme në turnin e natës është ndërprerë, ose kur marka jote e preferuar nuk është më aty, sepse gama është zvogëluar për të ulur kostot e magazinës.

Është në rrobat e reja zhgënjyese që dëmtohen pas një veshjeje, ose kur rezervoni një pushim vetëm për të riplanifikuar fluturimin tuaj, ose kur zbuloni se tani duhet të paguani për ushqimin dhe pijen tuaj në bord. Më pas, kur përpiqeni të ktheni paratë tuaja ose ankoheni, zbuloni se rruga e vetme është nëpërmjet një bisede në internet me një ent që mund të jetë ose jo njerëzor.

Është një “lloj inflacioni i fshehtë-ninxha”, tha ai, ku konsumatorët “paguajnë njësoj ose më shumë për shërbimet, por ata bien në kundërshtim në krahasim me atë. kanë qenë dikur”.

Cole besonte se statistikat zyrtare e bënin inflacionin të dukej më keq sesa ishte në të vërtetë, sepse ishte shumë e vështirë të kapnin përmirësime në cilësinë e produkteve. Tani ai mendon se statistikat zyrtare nuk po tregojnë se sa i keq është në të vërtetë inflacioni.

Ai argumenton se pakësimi bëhet më i përhapur kur është e vështirë të prodhohen gjëra ose bota po varfërohet.

“Zakonisht, bota po bëhet më e pasur, kështu që ju shihni se mallrat dhe shërbimet po bëhen më të bukura. Por pandemia e Covid-19 na bëri më të varfër dhe më pak produktivë në shumë mënyra”.

Është më e përhapur edhe në një “treg shitës”, si sot, thotë ai. “Ky është një mjedis ku më shumë para po lëvizin për ekonominë dhe ka shumë blerës të gatshëm për mallra dhe shërbime të pakta.

Krahasoni këtë me një ekonomi të stilit 2008-2011, ku blerësit me para të gatshme duket se kanë dorën e sipërme në transaksione dhe shitësit ose punëtorët duket se kanë pak fuqi negociuese.

Në vitet 2008-2011, paratë ishin shumë më pak të bollshme dhe e gjithë bota ishte një ‘treg blerësi’, nëse mund të përballoje të jesh blerës.

Nëse sasia e parave që lëviz është më e lartë, por prodhimi nuk është rritur, atëherë është e arsyeshme që do të merrni më pak në krahasim me paratë që po jepni.

Disa firma e bëjnë këtë duke ju tarifuar më shumë, por të tjera e bëjnë këtë duke e kursyer pak produktin e tyre.