Art Jetese

Shenjat e fshehura të depresionit, si t’i dalloni

Depresioni është një sëmundje mjekësore që shfaqet me disa simptoma të cilat ndikojnë në mënyrën e të menduarit, ndjenjave dhe përballjen me aktivitetet ditore.

Shpesh këto simptoma janë të fshehura dhe njeriu nuk e kupton nivelin e dëshpërimit.

Më poshtë i gjeni disa nga simptomat e para të depresionit.

Ndryshimet në oreks

Ngrënia e tepruar ose e pakët e ushqimeve mund të sinjalizojë praninë e depresionit.

Disa njerëz e kanë ushqimin si ngushëllim ndërsa tek disa të tjerë humori largon mendjen nga ushqimi.

Këto ndryshime në ushqyerje mund të shkaktojnë rënie ose shtim në peshë.

Ndryshimet në cilësinë e gjumit

Gjumi dhe humori janë të lidhura fort me njëri tjetrin.

Mungesa e gjumit mund të kontribuojë tek shfaqja e depresionit dhe ky i fundit e bën gjumin shumë të vështirë.

Përdorimi i alkoolit dhe drogës

Njerëzit me çrregullime të humorit mund të përdorin alkoolin dhe drogërat e ndryshme për tu përballur me ndjesinë e vetmisë, mërzisë dhe mungesës së shpresës.

Nga ana tjetër, njerëzit që pijnë shumë alkool apo konsumojnë substanca narkotike janë më të prirur të vuajnë nga çrregullimet e humorit.

Lumturia e sforcuar

Në shumë raste, njerëzit e fshehin depresionin me buzëqeshje, kjo njihet si depresioni i buzëqeshur.

Njerëzit i maskojnë simptomat me një buzëqeshje sidomos kur janë në praninë e të tjerëve. Megjithatë kjo lumturi e sforcuar nuk zgjat shumë dhe mërzia, vetmia dhe mungesa e shpresës dalin sërish në sipërfaqe.

Lodhja

Plogështia e madhe dhe lodhja është një simptomë e përhapur e depresionit.

Studimet tregojnë se 90% e njerëzve që vuajnë nga depresioni ndihen shumë të lodhur.

Lodhja e vazhdueshme bashkë me simptoma të tjera siç janë këto që përmendëm më lartë mund të tregojnë një depression të fshehur.

Mungesa e Përqendrimit

Njerëzit që humbasin fillin e mendimeve apo kanë vështirësi të përqendrohen janë të prekur nga depresioni. Ky i fundit e bën më të vështirë përqendrimin dhe mund të jetë sfidojë marrëdhëniet e punës dhe ato personale.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.60
  • Benzine: 1.33
  • Gas: 0.76
Sot : 28/09/2022