Art Jetese

Shenjat e demencës mund të jenë të dukshme deri në një dekadë para diagnostikimit

Shenjat e demencës mund të jenë të dukshme deri në një dekadë përpara se njerëzit të diagnostikohen, sugjeron një studim.

Ekspertët thanë se zbulimi mund të çojë në shqyrtimin rutinë për ata më të rrezikuarit, të cilët mund të përfitojnë nga trajtimi i hershëm dhe provat klinike, raporton Dailymail.

Ekspertët iu nënshtruan një sërë testesh duke përfshirë zgjidhjen e problemeve, kujtesën, kohën e reagimit dhe forcën e kapjes.

Gjithashtu u mblodhën informacione për humbjen dhe shtimin në peshë dhe për numrin e rënieve.

Kjo më pas u krahasua me informacionin e mbledhur midis pesë dhe nëntë vjet më parë.

Njerëzit që vazhduan të zhvillonin Alzheimer-in shënuan rezultate më të dobëta sesa individët e shëndetshëm kur bëhej fjalë për detyrat e zgjidhjes së problemeve, kohën e reagimit, kujtimin e listave të numrave, kujtesën.

Ky ishte gjithashtu rasti për njerëzit që zhvilluan një formë më të rrallë të demencës të njohur si çmenduri frontotemporale, zbuluan studiuesit.

Shkencëtarët zbuluan se për çdo gjendje të studiuar duke përfshirë sëmundjen e Parkinsonit dhe demencën pacientët raportuan një shëndet më të dobët të përgjithshëm në fillim.

Aktualisht ka shumë pak trajtime efektive për demencën ose sëmundje të tjera neurodegjenerative si sëmundja e Parkinsonit.

Ekspertët sugjerojnë se kjo është pjesërisht sepse këto kushte shpesh diagnostikohen vetëm pasi shfaqen simptomat.

Kjo do të thotë se në kohën kur pacientët marrin pjesë në provat klinike, procesi i sëmundjes tashmë mund të jetë tepër vonë për të ndryshuar rrjedhën e saj.

Deri më tani, ka qenë e paqartë nëse do të ishte e mundur të zbuloheshin ndryshimet në funksionin e trurit përpara fillimit të simptomave.

Ekspertët thanë se njerëzit nuk duhet të shqetësohen në mënyrë të panevojshme nëse kanë probleme me kujtimin e disa gjërave si numrat, duke sugjeruar se ka pasur ndryshime edhe midis të rriturve të shëndetshëm.

Shërbimet shëndetësore nuk ofrojnë në mënyrë rutinore testet e nevojshme për të zbuluar ndryshimet në funksionin e trurit që ndodhin përpara se simptomat të jenë të dukshme, si ato të aluduara në këtë studim.

/Shqip.com