Art Jetese

Mjeku zbulon gjërat që pacientët i përjetojnë kur janë në prag të vdekjes

Ajo që ndodh pas vdekjes mbetet një mister.

Por mjekët tani mund të jenë më afër të kuptojnë se çfarë ndodh me ata që kthehen ngavdekja.

Mjekët pyetën mbi dy duzina pacientë në SHBA dhe Britani, zemra e të cilëve u ndal papritur ndërsa ishin në spital.

Rezultatet treguan se kishte pesë tema kryesore për përvojat e pacientëve.

Kjo përfshinte ‘vlerësimin e jetës’, të tilla si shikimi i kujtimeve dhe vlerësimi se si i kishin trajtuar të tjerët gjatë kohës së tyre gjallë.

Të tjerë ndiheshin sikur po ‘shkonin drejt një destinacioni’ ose madje ishin të vetëdijshëm se CPR po kryhej.

Dr Sam Parnia, autor i studimit tha se pacientët gjithashtu mund të jenë të vetëdijshëm për aktivitetet në kujdesin intensiv pas CPR dhe të dëgjojnë mjekët që i trajtojnë ata.

Mjeku britanik, i cili ka kaluar dy dekada duke hetuar se çfarë ndodh kur zemra ndalon, tha se ata që janë kthyer nga pragu i vdekjes kanë raportuar për dekada të tëra ndërgjegje të shtuar.

Por ai tha se gjetjet e reja tregojnë se ky është edhe rasti kur pacientët nuk ishin të vetëdijshëm dhe ‘në vdekje’.

Studimi i Dr Parnia ekzaminoi përvojat e 53 burrave dhe grave që morën CPR pasi kaluan në arrest kardiak dhe u shëruan.

Ndërsa pacientët ishin duke u ringjallur, pajisjet e monitorimit të trurit iu ngjitën atyre për të parë nëse kishte ndonjë sinjal që truri i tyre po merrte informacion.

Pajisjet projektuan gjithashtu imazhe në një ekran përpara pacientit ndërsa ata po trajtoheshin dhe luanin klipe audio të fjalëve që lexoheshin çdo pesë minuta – të tilla si mollë, dardhë dhe banane.

Dy nga 28 pjesëmarrësit që u intervistuan përfundimisht u kujtuan se kishin dëgjuar personelin mjekësor duke punuar.

Një pacient u kujtua se kishte parë personelin mjekësor duke punuar dhe ndjeu se i fërkohej gjoksi.

Tre nga pacientët raportuan përvoja të ngjashme me ëndrrat, njëra prej të cilave përfshinte një peshkatar që këndonte.

Gjashtë nga 28 pacientët e intervistuar kujtuan përvojën e vdekjes, me një person që dëgjoi gjyshen e tyre të vdekur duke i thënë asaj të kthehej në trupin e saj. 

Disa individë mendonin se po shkonin drejt një destinacioni që e perceptonin si shtëpi.

Dr Parnia tha: “Ne karakterizojmë dëshmitë që njerëzit kishin dhe ishin në gjendje të identifikonin se ekziston një përvojë unike e vdekjes që është e ndryshme nga përvojat e tjera që njerëzit mund të kenë në spital ose gjetkë. Dhe se këto nuk janë halucinacione, nuk janë iluzione, nuk janë deluzione, ato janë përvoja reale që shfaqen kur vdes.”

/Shqip.com