Art Jetese

Mbipesha mund të dëmtojë aftësitë fizike

Fyerja apo mbipesha në zonën e mesit ose barkut, është shumë e përhapur sidomos te personat që i afrohen të 50-ave.

Nëse keni probleme me fryerjen e mesit, atëherë një studim ka zbuluar se kjo mund të dëmtojë aftësitë tuaja fizike më vonë në jetë, raporton CNN.

Sipas studimit, obeziteti çon në një rritje të inflamacionit në qelizat dhjamore, të cilat mund të dëmtojnë fibrat e muskujve “duke rezultuar në reduktimin e forcës dhe funksionit të muskujve”.

“Në kontekstin ku popullsia po plaket me shpejtësi dhe epidemia e obezitetit po rritet, provat në rritje njohin nëngrupin e individëve të moshuar ‘të shëndoshë dhe të dobët’ në kontekstin e një çrregullimi shpërdorues.

Ushtrimi mund të ndihmojë në luftimin e “dobësisë” në rritje që mund të sjellë plakja. Të rriturit duhet të kryejnë ushtrime për forcimin e muskujve që përfshijnë të gjitha grupet kryesore të muskujve të paktën dy ose më shumë ditë çdo javë, përveç ushtrimeve të paktën dy orë e 30 minuta në javë me një intensitet të moderuar.

Reduktimi i yndyrës së trupit dhe ndërtimi i muskujve të dobët mund të ndihmojë në përmirësimin e ekuilibrit dhe qëndrimit.

Për të qëndruar të fortë dhe të shëndetshëm, përpiquni të bëni si gjimnastikë.

/Shqip.com