Art Jetese

Marrja e vaksinës kundër gripit mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru

Marrja e vaksinës vjetore e gripit mund t’ju mbrojë nga një goditje, sugjeron një studim.

Studiuesit spanjollë krahasuan shëndetin e më shumë se 75,000 personave mbi 40 vjeç, duke përfshirë mijëra që kishin pësuar një goditje në tru, shkruan Dailymail.

Rezultatet treguan se njerëzit që kishin marrë vaksinën kishin 12 për qind më pak gjasa të vuanin nga një ngjarje kërcënuese për jetën, krahasuar me njerëzit që vendosën të mos merrnin shtesën vjetore.

Me sezonin e gripit ekspertët thanë se studimet ofrojnë një arsye tjetër që njerëzit të marrin vaksinën vjetore të gripit.

Studimi ishte thjesht vëzhgues, që do të thotë se studiuesit nuk mund të vërtetonin se goditjet ishin padyshim pas rrezikut më të ulët.

Studimet e mëparshme kanë treguar se vetë gripi mund të rrisë rrezikun e një goditjeje në tru, duke sugjeruar se vaksinat thjesht mund të ndihmojnë në parandalimin e tyre duke i ndaluar njerëzit që të infektohen në radhë të parë.

Por, teorikisht, mund të ketë një mënyrë të veçantë që goditjet të funksionojnë për të ulur rrezikun.

Goditjet në tru ndodhin kur ose një bllokim në një venë ose një enë plasëse ndalon hyrjen e gjakut në tru.

Ato zakonisht shkaktohen nga një grumbullim i kolesterolit ose presionit të lartë të gjakut, të cilat dobësojnë arteriet dhe i ngushtojnë ato gradualisht me kalimin e kohës.

Hulumtimi i fundit shqyrtoi 14,322 njerëz që kishin një goditje ishemike, lloji më i zakonshëm. Shkaktohet nga një mpiksje gjaku që ndikon në rrjedhën në tru.

Akademikët i krahasuan këto me një grup kontrolli prej 71,610 personash që nuk kishin pësuar ende një goditje në tru.

Ata gjurmuan nëse pacientët kishin marrë një vaksinë kundër gripit të paktën dy javë para goditjes në tru.

Rezultatet treguan se 41.4 për qind e të sëmurëve me goditje në tru kishin marrë një vaksinë, krahasuar me 40.5 për qind të atyre që nuk kishin pësuar goditje në tru.

Edhe pse rreziku u shfaq pak më i madh në grupin e administrimit të gripit, shumë pacientë priren të jenë më të moshuar dhe kanë presion të lartë të gjakut dhe kolesterol, të cilët janë faktorë kryesorë të rrezikut për një goditje në tru.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022