Norvegjia mbyll kufijtë dhe portet për automjetet dhe anijet ruse 

Norvegjia po ndjek paketën e pestë të sanksioneve të Bashkimit Evropian ndaj Rusisë dhe do të vendosë një ndalim për transportin rrugor rus dhe anijet ruse që lejohen të ankorohen.

Në një deklaratë të premten, Anniken Huitfeldt, ministrja norvegjeze e punëve të jashtme, tha se sanksionet funksionojnë më mirë kur disa vende bien dakord për to, shkruan CNN.

“Sanksionet janë mjeti ynë më i rëndësishëm i presionit kundër regjimit rus” dhe është “e rëndësishme që ne të qëndrojmë me BE-në dhe vendet e tjera për të vazhduar të dobësojmë aftësinë e Rusisë për të financuar luftën në Ukrainë”, tha ajo.

Një njoftim lajmesh nga qeveria norvegjeze njoftoi se duke filluar nga 7 maji, do të ketë një ndalim të thirrjeve portuale për anijet me flamur rus, duke përfshirë anije tregtare, jahte, disa anije argëtuese dhe anije rekreative.

Për shkak të marrëveshjes speciale midis Norvegjisë dhe Rusisë për menaxhimin dhe ruajtjen e rezervave të peshkut në Detin Barents, ndalimi nuk do të përfshijë anijet e peshkimit, anijet e kërkim-shpëtimit ose anijet kërkimore, sipas njoftimit.

“Ndalimi i transportit rrugor të mallrave do të zbatohet për kompanitë e transportit të krijuara në Rusi dhe do të zbatohet menjëherë”, thuhet në njoftim.

Bashkimi Evropian miratoi raundin e pestë të sanksioneve kundër Rusisë më 8 prill.

Norvegjia është pjesë e Zonës Ekonomike Evropiane e cila i jep vendit akses në tregun e brendshëm të Bashkimit Evropian, por vendi nuk duhet të miratojë politikën e jashtme të BE-së ose rregulla për drejtësinë dhe punët e brendshme.