Art Jetese

Komplikimet gjatë shtatzënisë lidhen me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës

Pesë ndërlikimet kryesore të shtatzënisë janë faktorë të fortë rreziku gjatë gjithë jetës për sëmundjen ishemike të zemrës, zbulon një studim i ri , me rrezikun më të madh që vjen në dekadën pas lindjes.

Sëmundja ishemike e zemrës i referohet problemeve të zemrës, duke përfshirë sulmin në zemër, të shkaktuar nga ngushtimi ose jofunksionaliteti i enëve të gjakut që reduktojnë rrjedhjen e gjakut dhe oksigjenit në zemër.

Diabeti gestacional dhe preeklampsia rritën rrezikun e sëmundjes ishemike të zemrës në studim me 54% dhe 30%, respektivisht, ndërsa çrregullimet e tjera të presionit të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë dyfishuan rrezikun.

Rreth 30% e grave patën të paktën një rezultat të pafavorshëm të shtatzënisë. Ata që patën rezultate të shumta negative – qoftë në shtatzëni të njëjta apo të ndryshme – treguan rrezik të mëtejshëm të rritjes së sëmundjes ishemike të zemrës.

Edhe pse nuk është plotësisht e qartë pse, ekspertët thonë se ndryshimet normale që ndodhin gjatë shtatzënisë mund të demaskojnë problemet themelore shëndetësore në disa gra me faktorë të caktuar rreziku, raporton BBC.

/Shqip.com