Art Jetese

Kjo është mosha e saktë kur personi ka më shumë besim

Në kulturën tonë të fiksuar pas të rinjve, dikush do të supozonte se vetëvlerësimi juaj arrin kulmin në të 20-at – por nuk është kështu. 

Studiuesit nga Universiteti i Bernës në Zvicër vendosën të përcaktojnë se kur vetëvlerësimi i një personi mesatar është më i larti dhe lajmi i mirë është se kulmi juaj vjen dekada më vonë.

Studimi, i botuar në revistën Psychological Bulletin, analizoi 191 artikuj kërkimore për vetëvlerësimin që mbulonin mbi 165,000 njerëz, shkruan The Healthy.

Studiuesit zbuluan se vetëvlerësimi rritet gjatë gjithë jetës, me një pllajë të lehtë gjatë atyre viteve të vështira të adoleshencës. 

Midis moshës 11 dhe 15 vjeç, vetëvlerësimi ndalon së rrituri – por nuk bie kurrë. Këtu janë gjërat që njerëzit me vetëbesim nuk i bëjnë – kështu që as ju nuk duhet t’i bëni.

Nivelet tona të vetëvlerësimit pastaj fillojnë të rriten përsëri dhe nuk arrijnë kulmin deri në moshën e mesme. Pika më e lartë për nivelin e vetëvlerësimit ndodhi në moshën 60 vjeç dhe qëndroi atje deri në një rënie të lehtë në vitet ’70 dhe ’80.

/Shqip.com