OP-ED Kolumne

Ish-gjuetari i spiunëve të FBI-së pritet të deklarohet fajtor për akuzat federale

Charles McGonigal
Charles McGonigal
Jahan Jones
Jahan Jones

Publikuar:

Charles McGonigal, një ish-zyrtar i lartë i FBI-së, së shpejti mund të deklarohet fajtor për akuzat shqetësuese se ai ka punuar me një oligark rus.

Ne kemi një përditësim mbi një histori që kam ndjekur për Blogun ReidOut: Charles McGonigal, një ish-zyrtar i lartë i kundërzbulimit në FBI, ka treguar se synon të pranojë fajin për akuzat se ka pastruar para dhe ka punuar për të ndihmuar një oligark rus të shmangte Sanksionet e SHBA. McGonigal konsiderohej si një nga gjuetarët kryesorë të spiunëve në FBI përpara se të dilte në pension në vitin 2018.

Kur shkrova për herë të parë për McGonigal, në janar, ai po përballej me akuza federale në Uashington, DC dhe Nju Jork. Akuzat e Uashingtonit, për të cilat McGonigal është deklaruar i pafajshëm, pretendojnë se ai pranoi 225,000 dollarë në para nga një ish-agjent i inteligjencës shqiptare, ndërsa ishte ende në FBI.

Por avokati i tij tha javën e kaluar se ka një “shans të mirë” që çështja të zgjidhet pa shkuar në gjyq, që do të thotë se është e mundur që McGonigal të hyjë në një marrëveshje për pranimin e fajësisë në Uashington.

Të martën, NBC New York raportoi se ai pritet të deklarohet fajtor për akuzat e Nju Jorkut, të cilat përfshijnë oligarkun rus dhe kanë të bëjnë me pasi McGonigal u largua nga FBI.

Sipas raportit:

“Ish-agjenti special i FBI-së në ngarkim të kundërzbulimit, Charles McGonigal, u deklarua i pafajshëm pas arrestimit të tij. Urdhri i një gjyqtari thotë, “Gjykata është informuar se i pandehuri Charles McGonigal mund të dëshirojë të bëjë një ndryshim të pranimit të fajësisë” dhe ka planifikuar atë proces ndryshimi të pranimit të fajësisë për 15 gusht në ora 12:15 në gjykatën federale në Nju Jork”.

Është e panevojshme të thuhet, çdo konfirmim se një zyrtar i FBI-së për një kohë të gjatë ka punuar me një oligark rus do të ishte një lajm i keq. Dhe akuzat për McGonigal gjatë kohës që ai ishte në FBI janë edhe më shqetësuese.

Siç shkrova në shkurt, e gjithë kjo minon besimin e publikut në zbatimin e ligjit – dhe detyrën e anëtarëve të saj për të vepruar në mënyrë të pavarur dhe në interes të amerikanëve që ata duhet të mbrojnë. /msnbc

/Shqip.com