Art Jetese

Ecja pas një vakti ndihmon në luftimin e diabetit, thonë ekspertët

Një shëtitje e shkurtër pas një vakti mund të ulë sheqerin në gjak dhe të ulë rrezikun e diabetit të tipit 2.

Ekspertët thonë se 60 deri në 90 minuta pas ngrënies është optimale, pasi kjo është kur nivelet e sheqerit në gjak zakonisht arrijnë kulmin dhe kjo i lejon muskujt të thithin karburantin nga ushqimi.

Njerëzit duhet të synojnë një shëtitje 15-minutëshe, por edhe ‘mini-shëtitjet’ prej dy deri në pesë minuta ofrojnë disa përfitime, shkruan Dailymail.

Ecja e lehtë pas një vakti kishte një ndikim të rëndësishëm në moderimin e niveleve të sheqerit në gjak.

Studimet treguan se vetëm disa minuta ecje me intensitet drite pas një vakti ishin të mjaftueshme për të përmirësuar ndjeshëm nivelet e sheqerit në gjak në krahasim me qëndrimin ulur.

Kur pjesëmarrësit e bënë këtë, nivelet e sheqerit në gjak u rritën dhe ranë më gradualisht

Edhe vetëm qëndrimi në këmbë ndihmoi në uljen e nivelit të sheqerit në gjak, edhe pse jo aq sa ecja e lehtë.

Kjo sepse ecja e lehtë kërkon angazhim më aktiv të muskujve sesa qëndrimi në këmbë dhe përdor sheqerin kur qarkullon shumë në gjak.

Aidan Buffey, autori kryesor tha se një mini-shëtitje prej dy deri në tre minuta është më praktike gjatë ditës së punës.

Njerëzit nuk do të ngrihen dhe të vrapojnë në një rutine ose të vrapojnë nëpër zyrë, por ata mund të pinë kafe apo edhe të shkojnë për një shëtitje nëpër korridor.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.58
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.75
Sot : 24/09/2022