Art Jetese

Dritat e rrugëve po rrisin rrezikun për diabet, sugjeron studimi

Ekspozimi i tepërt ndaj dritës artificiale gjatë natës mund të rrisë rrezikun e prekjes nga diabeti i tipit 2.

Më shumë se 80 për qind e njerëzve në botë janë të ekspozuar ndaj ndotjes nga drita, të tilla si dritat e rrugëve që shkëlqejnë në dhomën e gjumit, fenerët e makinave dhe dyqanet dhe bizneset me ndriçim, shkruan Dailymail.

Një studim tani ka gjetur se njerëzit në zonat me dritë të lartë artificiale gjatë natës kanë nivele më të larta të sheqerit në gjak dhe reagojnë më pak mirë ndaj insulinës – hormoni që kontrollon sheqerin në gjak.

Studimi i më shumë se 98,600 njerëzve në Kinë i ndau ata në pesë grupe nga ata me ekspozimin më të lartë të dritës artificiale tek ata me ekspozimin më të ulët.

Grupi më i ekspozuar ndaj dritave kishte një shkallë më të lartë të diabetit 28 për qind sesa grupi që ishte më pak i ekspozuar.

Ka të ngjarë të ketë qenë kryesisht diabeti i tipit 2, i cili përbën shumicën e rasteve të diabetit.

Njerëzit, orët e trupit të të cilëve janë ndërprerë nga drita artificiale, mund të jenë në rrezik më të madh të diabetit të tipit 2, i cili lidhet me obezitetin dhe dietën e dobët, për shkak të efekteve në nivelet e urisë dhe aktivitetit të tyre fizik, ose metabolizmit dhe temperaturës së trupit.

Megjithatë, ekspertët ende nuk e kuptojnë nëse kjo është me të vërtetë kështu, dhe nevojiten më shumë kërkime.

Studimi, i botuar në revistën Diabetologia përdori të dhëna të cilat matin nivelet e dritës artificiale, duke përjashtuar diellin dhe hënën.

Studiuesit shikuan njerëzit që jetonin në 162 zona të ndryshme, përpara se t’i ndanin në pesë grupe bazuar në ekspozimin e tyre ndaj dritës.

Rezultatet sugjerojnë se për çdo 42 njerëz që jetonin në zonën më të keqe për ndotjen nga drita, kishte një rast më shumë diabeti, i cili nuk do të kishte ndodhur nëse ata njerëz do të jetonin në zonat me më pak ndotje nga drita.

Njerëzit në zonat me më shumë ekspozim ndaj dritës artificiale gjatë natës kishin funksion më të dobët të qelizave beta.

Qelizat beta në pankreas janë të rëndësishme dhe duhet të funksionojnë mirë për të prodhuar insulinë dhe për të kontrolluar sheqerin në gjak.

Studimet e mëparshme kanë lidhur nivele të larta të dritës artificiale gjatë natës me njerëzit që kanë më shumë gjasa të jenë mbipeshë ose obezë, dhe ka disa prova që mund të rrisë rrezikun e kancerit të gjirit.

/Shqip.com