Art Jetese

Disa mënyra për të larguar mizat nga frutat

Ne duam gjëra të panumërta për verën, por mizat e frutave padyshim që nuk hyjnë në listë, transmeton SHQIP.

Kushdo që është përpjekur të luftoj me këta dëmtues e di se sa zhgënjyese mund të ndihet.

Fatmirësisht, të kuptosh sesi të heqësh qafe mizat e frutave një herë e përgjithmonë është krejt e lehtë.

Ju nuk keni nevojë të mbështeteni në ndonjë kimikat të ashpër ose të thirrni profesionist për të larguar mizat e frutave.

Çfarë i shkakton mizat e frutave?

Ekspertët e entomologjisë nga Kolegji i Bujqësisë, Ushqimit dhe Mjedisit në Universitetin e Kentucky shpjegojnë se tezat e dëmtuesve mund të hyjnë në shtëpinë tuaj përmes dyerve dhe dritareve të hapura, por problemi i vërtetë fillon kur vendosin vezë. Universiteti pretendon, “Duke pasur mundësinë, ata do të lëshojnë rreth 500 vezë”. Po, kjo është një shumë e bezdisshme e mizave që mund të gumëzhijnë rreth shtëpisë tuaj.

Megjithëse mund të gjeni mizat e frutave në shtëpinë tuaj gjatë gjithë vitit, ato janë veçanërisht të zakonshme gjatë fundit të verës dhe fillimit të vjeshtës. Siç sugjeron emri i tyre, këto miza tërhiqen nga frutat e pjekur të lënë jashtë. Ato gjithashtu do të shkojnë drejt perimeve, mbeturinave, shisheve dhe kënaçeve bosh, koshave të plehrave dhe leckave të pastrimit.

Si të shpëtoni mizat e frutave një herë e përgjithmonë?

Ekspertët nga Universiteti i Kentucky theksojnë rëndësinë e sigurimit se jeni duke larguar gjithçka që mund të tërheqë mizat në radhë të parë.

Ngrënia e frutave dhe perimeve që janë lënë në ambiente të hapura sa më shpejt që të jenë prerë është kryesore.

Vendosja e tyre larg në frigorifer mund të ndihmojë gjithashtu. Shpëlarja e artikujve para se t’i vendosni në koshat tuaj dhe përdorimi i një kapaku të ngushtë mbi plehrat tuaja janë gjithashtu të mira për tu mbajtur në mend.

Sigurisht, pastrimi i çdo derdhje apo rrëmuje ushqimi sa më shpejt që të jetë e mundur, do t’i mbajë mizat larg. Kini kujdes për zonat e poshtra që mund të mos i kapni ndërsa bëni rutinën tuaj të rregullt të pastrimit, si nën frigorifer dhe pajisje të tjera.

Si të shpëtoni nga mizat e frutave me uthull

Përdorimi i uthullës është pa dyshim metoda më e popullarizuar për të hequr qafe mizat e frutave – sepse funksionon! Shumica e teknikave përfshijnë derdhjen e uthullës së bardhë ose mollës në një gotë, duke përdorur një copë letër për të krijuar një formë koni, pastaj vendosjen atë sipër si një gyp (thjesht sigurohuni që pjesa e poshtme të mos zhytet në uthull). Disa njerëz preferojnë të mbulojnë gotën me mbështjellës plastik dhe të shpojnë disa vrima në të. Sido që të jetë, letra ose plastika vepron si një pengesë e cila lejon që mizat e frutave të hyjnë në pishinën e uthullës, por gjithashtu i bën të vështirë për ta që të gjejnë rrugën e tyre të kthimit përsëri.

Për ta bërë këtë edhe më efektiv, mund të shtoni disa pika shampo pjatash në uthull. Shampo do të thyejë tensionin sipërfaqësor në lëng, duke e bërë më të mundshme që mizat të zhyten plotësisht dhe të mbyten në uthull sesa të lagen pak dhe të kthehen në rrugën e tyre të gëzuar./SHQIP.com