Lajme

Barrikadimi, metodë e kahershme serbe – “Në këto barrikada në Veri kishte njerëz të armatosur”

Barrikadat në veri/ 31 korrik dhe 1 gusht 2022

Vendosja e barrikadave për të bllokuar çarkullimin është metodë e kahershme serbe, së paku që nga viti 1990 kur barrikadohej Knin-i i Kroacisë, për të shpallur pseudo-republikën serbe të Krajinë, që njihej edhe si “Revolucioni i trungjeve”.

Në dritën e situatës së fundit në Veri të Kosovës, kryeministri kosovar, Albin Kuti, tha se “barrikadat kësaj here kishin një risi”.

“Këto barrikada që janë ngritur më 31 korrik e kanë një risi sepse për nga karakteri i tyre nuk janë thjesht barrikada për të penguar qarkullimin, por edhe për të qëlluar mbi automjetet që vijnë”, tha ai për Radion Evropa e Lirë ditë më parë.

Këtë të mërkurë, Kurti përsëri iu drejtua serbëve të Kosovës rreth barrikadave.

“Ne e dimë që barrikadat që rëndom vendosen në veri nuk vijnë nga poshtë por vendosen nga lart. Ato as nuk ju përfaqësojnë juve qytetarë tanë e as nuk ju mbrojnë ju”, tha ai në mbledhjen e qeverisë.

Për dhjetë minuta kohë, natën para 1 gushtit, u vendosën nëntë barrikada në Veri.

Barrikada rrugës për në Bërnjak

Krejt kjo nën alarme të pjesës veriore të Mitrovicës, të mbështetur nga lufta hibride ruso-serbe se po përgatitej një e ashtuquajtur [operacion ushtarak] “Stuhi” kundër serbëve.

“Në këto barrikada kishte njerëz të armatosur”, u shpreh kryeministri.

Krejt çka ndodhi më 31 korrik dhe 1 gusht 2022 me barrikadat në veri të Kosovës.

“Nuk bëhej fjalë për barrikada me njerëz civilë që, thjesht, pengojnë lirinë e qarkullimit. Bëhej fjalë për barrikada me njerëz të armatosur, të cilët e kanë vendosur barrikadën në një pozicion të tillë që është i favorshëm për të qëlluar mbi automjetet ose njerëzit që vijnë”, tha ai.

Barrikadat në Jarinjë / 31 korrik dhe 1 gusht 2022

Nga këto 11 plus 2, gjithsej 13 barrikada të 31 korrikut kemi pasur dhjetëra shkelje të rënda të ligjit me të cilat po merren organet e shtetit dhe kishim edhe 11 shqiptarë të lënduar apo të maltretuar, tha mes tjerash ai.

Si i kishin përdorur barrikadat serbët në Kroaci?

Të udhëhequr nga Milan Babić dhe Milan Martić, serbët vendas bllokuan rrugët që lidhin Dalmacinë me pjesën tjetër të Kroacisë.

Bllokada u bë kryesisht nga trungje të prera nga pyjet e afërta, kjo edhe arsyeja pse ngjarja u quajt “Revolucioni i trungjeve”.

Organizatorët ishin të armatosur me armë ilegale të furnizuara nga Martiç.

Meqenëse ishte një veprim i planifikuar, i planifikuar gjatë sezonit të pushimeve verore dhe ndërprerja e lidhjeve tokësore me rajonin e njohur turistik të Dalmacisë, dëme të larta ekonomike i janë shkaktuar turizmit kroat.

Revolta u shpjegua nga serbët me fjalët se janë “të terrorizuar [nga qeveria kroate]” dhe se ata “[luftojnë për] më shumë të drejta kulturore, gjuhësore dhe arsimore”.

Gazeta serbe “Veçernje Novosti” shkruante se “2.000.000 serbë [janë] të gatshëm të shkojnë në Kroaci për të luftuar”.

Diplomatët perëndimorë komentuan se mediat serbe po ndezin pasionet dhe qeveria kroate tha “Ne e dinim për skenarin për të krijuar konfuzion në Kroaci…”./Shqip.com