OP-ED Kolumne

Arma surprizë e Jack Smith kundër Trump ka një histori të gjatë të të drejtave civile

Ish-presidenti i SHBA-ve, Donald Trump
Ish-presidenti i SHBA-ve, Donald Trump
Jessica Levinson
Jessica Levinson

Publikuar:

Ligjet federale pak të njohura të epokës së Rindërtimit mund t’u ofrojnë prokurorëve një rrugë të qartë për të dënuar ish-presidentin amerikan, Donald Trump, për përpjekjet e tij për të penguar transferimin paqësor të pushtetit dhe për të nxitur kryengritjen në Kapitol, më 6 janar të vitit 2021. Është një realitet i trishtuar, por i përshtatshëm që statutet federale të përdorura për të akuzuar të bardhët jugorë dhe anëtarët e Klukslanit tani për të përdorur taktikët e zinj në Kluxta, është një realitet i trishtuar.

Këshilltari special, Jack Smith, thuhet se citoi tre statute federale në letrën e tij të drejtuar Trump. Siç tregon emri, një letër objektiv është një pjesë zyrtare e korrespondencës nga Departamenti i Drejtësisë që u bën të ditur njerëzve se janë objektivi i një hetimi, në këtë rast në përpjekjet për të përmbysur zgjedhjet e vitit 2020. Dy nga statutet federale të cituara me sa duket në letër nuk ishin surprizë, ato që kishin të bënin me pengimin dhe komplotin për të mashtruar Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Por pak e prisnin fushën e tretë të akuzave – të drejtat civile. NBC News dhe Wall Street Journal raportojnë se statuti i tretë i cituar përfshin “privimin e të drejtave”, i cili mund t’i referohet 18 Kodit të SHBA-së, Seksionit 242. Media të tjera, duke përfshirë The New York Times, thonë se statuti i tretë është një ligj i ndryshëm, por i lidhur ngushtë, për të drejtat civile, 18 Kodi i SHBA-së, Seksioni 241, që e bën krim komplotimin për të “plagosur, kërcënuar ose frikësuar një person në Shtetet e Bashkuara në ushtrimin ose gëzimin e lirë të çdo të drejte ose privilegji të siguruar nga Shtetet e Bashkuara ose të një të drejte të siguruar nga Kushtetuta ose ligjet e tij”.

Në secilin rast, e drejta e siguruar nga Kushtetuta ose ligjet federale do të ishte e drejta e votës. Disi për çudi, e drejta e votës nuk gjendet në mënyrë eksplicite në Kushtetutë. Megjithatë, Gjykata e Lartë ka njohur se ekziston e drejta për të votuar dhe për të numëruar votën tuaj në zgjedhjet federale. Për më tepër, Gjykata e Lartë dhe gjykatat e tjera më të ulëta kanë vendosur se neni 241 zbatohet për “të drejtën e votuesit për t’i numëruar votën e tij”.

Si, konkretisht, mund ta kishte shkelur Trump këtë të drejtë? Së pari, Trump u përpoq të dërgonte elektorë të rremë për të votuar në Kolegjin Zgjedhor. Kjo do të kishte anuluar votat e miliona amerikanëve që hodhën votat e tyre për Joe Biden. Kjo duket se përshtatet mirë me përfundimin e Gjykatës së Lartë në 1974 se ligji në fjalë zbatohet për një komplot që synon “të ketë vota të rreme”. Më tej, kur Trump u bëri presion zyrtarëve të Gjeorgjisë që “të gjenin 11,780 vota” për ta lejuar atë të fitonte, kjo do të zhvlerësonte votat e miliona njerëzve që votuan për Biden. Në të vërtetë, nëse skema e Trump do të kishte sukses, do të kishte dëmtuar çdo votues që hodhi votën për Biden, jo vetëm ata që votuan për Biden në shtetet në fjalë.

Çfarëdo statuti që ekipi i Smith-it po përdor, të dy për fat të keq janë të përshtatshëm duke pasur parasysh origjinën e tyre. Siç vë në dukje një përmbledhje e fundit e Departamentit të Drejtësisë, Kongresi “i miratoi këto statute të epokës së rindërtimit nën autoritetin e tij për të zbatuar mbrojtjen e Amendamentit të Katërmbëdhjetë”. Në vitin 1965, Departamenti i Drejtësisë akuzoi 18 supremacistë të bardhë, duke përfshirë tre oficerë të zbatimit të ligjit, sipas të dy statuteve në një rast që përfshinte vrasjen e tre aktivistëve të rinj të të drejtave civile në Misisipi. (I njëjti rast frymëzoi filmin e vitit 1988 “Mississippi Burning”).

Çdo gjë që është e vjetër është përsëri e re. Dhe heqja e të drejtës së të drejtës së votuesve zezakë, të cilët ishin çelësi për fitoren e Bidenit, është një nga mënyrat që Trump kërkoi për të vjedhur zgjedhjet e vitit 2020. Shumë nga votat që Trump kërkoi t’i hidhte në mbeturina u hodhën në zona me popullsi të madhe zezake. Telefonata e famshme “ perfekte ” e Trump ndodhi në Gjeorgji, ku një e treta e votuesve janë zezakë, dhe ata votues kanë ndihmuar në ndryshimin e shtetit nga e kuqja në vjollcë. Përveç fitores së Bidenit në Gjeorgji, votuesit e zinj luajtën gjithashtu një rol kryesor në fitoren e tij në Michigan, Wisconsin dhe Pennsylvania. Pjesërisht për këtë arsye, plani i paligjshëm i Trump për fitore u përhap në të gjithë ato shtete.  

Smith dhe ekipi i tij kanë përmendur shkëlqyeshëm një statut të pas Luftës Civile që ofron një udhërrëfyes të qartë për të kriminalizuar sjelljen e Trump. Kjo i lejon Smithit të ngarkojë veprimet e Trumpit të ndërmarra për të parandaluar transferimin e pushtetit pa pasur nevojë të mbështetet në Aktin e Nxitjes dhe Amendamentin e Parë që mund të ngrenë. Kongresi e krijoi ligjin e përmendur në letrën e synuar si një mënyrë për të ndëshkuar ata që përdorën taktika terroriste për të parandaluar njerëzit e dikurshëm të skllavëruar të votonin. Është një ndeshje dëshpëruese e përshtatshme për atë që Trump, gjoja, u përpoq të arrinte në vitin 2020. /MSNBC

/Shqip.com