Art Jetese

Aparatet e dëgjimit mund të ulin rrezikun e demencës me më shumë se 40 për qind

Mbajtja e një aparati dëgjimi ul rrezikun e demencës tek njerëzit që kanë probleme me dëgjimin, sugjeron një studim.

Studiuesit shikuan të dhënat shëndetësore të qindra mijëra njerëzve me nivele të ndryshme të humbjes së dëgjimit.

Rezultatet treguan se ata që nuk përdornin aparate dëgjimi kishin një rrezik 42 për qind më të lartë të zhvillimit të demencës brenda 12 viteve në krahasim me ata që përdornin pajisjen.

Autori kryesor i studimit, Profesor Dongshan Zhu, tha: “Studimi ynë ofron provat më të mira deri më tani për të sugjeruar se aparatet e dëgjimit mund të jenë një trajtim minimalisht invaziv dhe me kosto efektive për të zbutur ndikimin e mundshëm të humbjes së dëgjimit në demencë”.

Besohet se mbajtja e një aparati dëgjimi mund të zbehë disa nga efektet e dëmshme që ka humbja e dëgjimit në funksionin njohës. Humbja e dëgjimit besohet se bën që truri të tkurret më shpejt.

Por ekipi ndërkombëtar i studiuesve nga Kina, Australia, Japonia, Teksasi, Pakistani dhe Britania e Madhe tha se përfitimi i vërtetë i përdorimit të një aparati dëgjimi në mbrojtjen kundër demencës mbetet i paqartë.

Kjo hipotezë, e njohur si mbingarkesë njohëse , pohon se truri i të rriturve me humbje të dëgjimit duhet të punojë më shumë për të kuptuar të njëjtin informacion si njerëzit me dëgjim mesatar, gjë që mund të bëjë një tendosje kaq të thellë në tru saqë nuk mund të kryejë edhe funksione të tjera.

Megjithatë, një paralajmërim kryesor i studimit të ri është se studiuesit mblodhën informacione rreth përdorimit të aparatit të dëgjimit për të gjithë pjesëmarrësit në studim pas vitit 2009. Por para vitit 2009, ata e mblodhën atë informacion vetëm tek njerëzit me vështirësi në dëgjim.

Njerëzit që nuk raportuan asnjë problem dëgjimi para vitit 2009 mund ta kenë bërë këtë sepse po përdornin aparate dëgjimi, duke sugjeruar se përfitimet e përdorimit të një aparati dëgjimi për të mbrojtur kundër demencës mund të nënvlerësohen.

Personat me humbje të dëgjimit që nuk përdornin aparate dëgjimi kishin një rrezik prej 1.7 për qind të zhvillimit të demencës, krahasuar me një rrezik prej 1.2 për qind te njerëzit pa probleme dëgjimi ose që i kanë ato, por përdorin aparate dëgjimi.

Humbja e dëgjimit bëhet më e përhapur me kalimin e moshës, si dhe rreziku për demencë, duke përfshirë sëmundjen e Alzheimerit, e cila përbën 60 deri në 80 për qind të të gjitha rasteve.

/Shqip.com