Art Jetese

A mund të shkaktojë seksi arrest kardiak?

Ilustrim

A e shkakton seksi, arrestin kardiak? Një studim i ri sugjeron se, megjithëse kjo mund të ndodhë, është shumë e rrallë.

Në studim, studiuesit analizuan informacione nga më shumë se 4500 njerëz që përjetuan arrest të papritur kardiak, një gjendje në të cilën zemra ndalon papritur së rrahuri për shkak të problemeve me aktivitetin elektrik të zemrës.

Ndër këto raste, më pak se 1 për qind e arresteve kardiake kanë ndodhur gjatë ose menjëherë pas aktivitetit seksual, zbuloi studimi.

Studimi është i pari që shqyrton aktivitetin seksual si një shkaktar potencial për arrest të papritur kardiak në popullatën e përgjithshme, thanë studiuesit. Gjetjet u prezantuan në takimin e sesioneve shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës në Anaheim, Kaliforni dhe janë botuar në Journal of the American College of Cardiology.

“Ndërsa arresti i papritur kardiak është një gjendje shkatërruese me një shans të lartë vdekjeje, gjasat që kjo të ndodhte gjatë aktivitetit seksual ishte jashtëzakonisht e ulët”, tha Dr. Sumeet Chugh, drejtor mjekësor i Qendrës së Ritmit të Zemrës në Institutin e Zemrës, Cedars-Sinai në Los Angeles dhe autor i studimit.

Në rastet e rralla në të cilat seksi ishte i lidhur me arrest kardiak, pothuajse të gjitha rastet, 94 për qind, ishin te meshkujt, studimi zbuloi: te meshkujt, rreth 1 në 100 raste të arrestit kardiak ishin të lidhura me seksin, krahasuar me vetëm 1 në 1000 raste te femrat.

Njerëzit që përjetuan një arrest kardiak të papritur gjatë seksit priren të ishin pak më të rinj, mesatarisht rreth 60 vjeç, sesa ata që kishin një arrest të papritur kardiak në raste të tjera, të cilët ishin mesatarisht rreth 65 vjeç. Por ata që patën një arrest kardiak të papritur gjatë seksit kishin po aq të ngjarë të kishin sëmundje të zemrës ose të merrnin ilaçe për zemrën sa ata që kishin një arrest të papritur kardiak në raste të tjera./SHQIP.com