Art Jetese

A do të pranonit më pak anestezi gjatë operacionit për të shpëtuar planetin?

Studiuesit po u kërkojnë mjekëve që të përdorin më pak anestezi për pacientët e kirurgjisë, për të ndryshuar klimën.

Mjekët nga Henry Ford Health në Detroit, Michigan, thanë se kjo mund të zvogëlojë ndjeshëm gjurmën e karbonit të spitaleve në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, raporton DailyMail.

Hulumtimet sugjerojnë se anestezia e thithur përbën deri në 0.1 për qind të emetimeve të karbonit në botë.

Dr Mohamed Fayed, një anestezist i vjetër në Henry Ford, se ngrohja globale po ndikon gjithnjë e më shumë në jetën tonë të përditshme dhe reduktimi i emetimeve të gazrave serrë është bërë vendimtar.

“Pavarësisht se sa i vogël është secili efekt, ai do të shtohet. Si anesteziologë, ne mund të kontribuojmë në mënyrë të konsiderueshme në këtë kauzë duke bërë ndryshime të vogla në praktikën tonë të përditshme – të tilla si ulja e rrjedhës së gazit anestetik – pa ndikuar në kujdesin ndaj pacientit”, tha ai.

Kërkuesit e Henry Ford mblodhën të dhëna nga 13,000 pacientë gjatë shtatë muajve nga marsi deri në shtator të vitit 2021.

Ata vendosën një synim për të reduktuar përdorimin e anestezisë në nën 3 litra anestezi çdo minutë (L/m) për operacion kur ishte e mundur.

Në përpjekje për të reduktuar përdorimin e përgjithshëm të anestezisë në spital, ekipi udhëzoi mjekët që të kthenin sasinë e përdorur në mes të atyre pjesëve të procedurës.

Kjo është vetëm për anestetikë të thithur, jo qetësues ose anestetikë të lokalizuar të përdorur në procedura më të vogla.

Në fillim të hulumtimit të tyre, vetëm 65 për qind e operacioneve ranë nën atë prag. Pas muajsh mësimi, ata e kishin ulur shifrën në vetëm shtatë për qind.

Tani, ata duan të reduktojnë përdorimin e anestezisë nën 2L/m në sa më shumë operacione të jetë e mundur.

“Për një kohë të gjatë, ekzistonte një nocion se efekti serë i shkaktuar në mjediset e kujdesit shëndetësor ishte një kosto e pashmangshme dhe e pashmangshme e ofrimit të kujdesit ndaj pacientit,” tha Dr. Fayed.

“Por ne kemi mësuar se reduktimi i rrjedhës së gazit anestetik është një nga mënyrat e shumta që kujdesi shëndetësor mund të pakësojë kontributin e tij në krizën e ngrohjes globale, së bashku me reduktimin e mbetjeve, fikjen e dritave dhe pajisjeve kur nuk janë në përdorim dhe zakonet sfiduese të praktikës, për aq kohë sa ata nuk rrezikojnë kujdesin ndaj pacientit.’

Sasia e anestezisë që një person merr gjatë operacionit varet nga pesha e tij dhe faktorë të tjerë si koha në operacion, mosha dhe faktorët e mundshëm të rrezikut.

Anestetikët kirurgjikale përbëhen nga kimikate të shumta, duke përfshirë halotanin e oksidit të azotit, izoflurancën, desfluurancën, sevofluranin.

Një orë e përdorimit të anestezisë mund të shkaktojë ndikimin ekuivalent në atmosferë si dikush që drejton një makinë për gati 500 milje, thonë studiuesit.

Përdorimi i niveleve të larta të anestezisë vjen me rreziqe. Ndërsa është i sigurt në pothuajse të gjitha rastet, anestezia e tepërt mund të privojë qelizat nga oksigjeni dhe të shkaktojë goditje në tru, lëndim të trurit, koma apo edhe vdekje.

Megjithatë, ekzistojnë rreziqe nga mosmarrja e mjaftueshme e anestezisë.

Një person gjithmonë mund të zgjohet gjatë operacionit, i cili mund të jetë i dhimbshëm dhe shumë traumatik.

/Shqip.com