Lajme Ballkan

“450 familje serbe duan të kthehen në Kosovë”

Tash e 20 vjet, serbët po i paraqesin një kërkesë të organizuar OSBE-së dhe UNMIK-ut për kthimin masiv të 450 familjeve në Kosovë, tha të martën kryetari i Shoqatës së Serbëve të Zhvendosur, Djokica Stanojeviq, transmeton SHQIP.

Ai potencoi se të kthyerit në Kosovë po e kanë gjithnjë e më të vështirë t’i rezistojnë “presioneve të përditshme” dhe sipas tij, shembulli më i mirë është kthimi i fundit i Dragica Gasic në Gjakovë.

“Sa i përket Dragica Gasic, një grua jashtëzakonisht e guximshme dhe e ndershme e cila tani, për fat të keq, po gjykohet, në një farë mënyre, për t’u etiketuar. Ajo jetoi dhe ëndërroi të kthehej në banesën e saj. Nga 150 apartamentet që ishin objekt i gjyqit, iu kthye vetëm asaj dhe ajo u kthye tek ajo”, tha Stanojeviq për Kosovo Online.

Ai shtoi se mbështetja për Dragica Gasic është e rëndësishme, sepse kjo do të hapte rrugën për familjet e tjera serbe që duan të kthehen në shtëpitë e tyre.

Stanojeviq tregon se 450 familje, të cilat kanë shtëpi dhe apartamente në Gjakovë, kanë shprehur dëshirën të kthehen. Por, siç shton ai, nuk ka përgjigje nga organizatat ndërkombëtare, nga “Evropa që promovon lirinë”.

Siç shton ai, Dragica do t’u lejojë serbëve të tjerë të ndjekin hapat e saj.

“Mbështetni një grua të guximshme, të guximshme dhe të ndershme”, tha Stanojeviq. /SHQIP