Art Jetese

4 ndryshime të vogla në ecje zbulojnë çrregullimin e demencës

Shumë shenja, jo gjithmonë të dukshme, do të zbulojnë se është shfaqur demenca , çrregullimi që ne e lidhim automatikisht kryesisht me kujtesën, por gjithashtu ndikon në të menduarit, të folurit dhe orientimin, duke shkaktuar shpesh ndryshime të personalitetit.

Demenca është shprehje klinike e shumë sëmundjeve neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit (50%-70% e rasteve të demencës), çmenduria vaskulare, çmenduria e përzier, demenca frontotemporale dhe çmenduria me trupa Lewy.

Sipas të dhënave nga Shoqëria Alzheimer e Athinës , ajo prek rreth 50,000,000 njerëz në mbarë botën, 10,500,000 në Evropë dhe 200,000 në Greqi, me vlerësime ogurzeza të rritjes së prevalencës së saj në të ardhmen.

Sipas shkencëtarëve, ndryshimet e vogla edhe në aktivitetet më të thjeshta, si shëtitja, mund të jenë zbuluese.

“Ju nuk ecni thjesht, por lëvizni në një hapësirë ​​të caktuar plot me gjëra për të shmangur, në një drejtim të caktuar, ndërsa në të njëjtën kohë duhet të ruani ekuilibrin. Për njerëzit me çmenduri, edhe në fazat e hershme, nuk është e lehtë të bëjnë të gjitha sa më sipër në të njëjtën kohë dhe me saktësi“, shpjegon profesori Gill Livingston, një psikiatër në University College London.

Ecja dhe katër shenjat e hershme të demencës

Ndjenja e reduktuar e orientimit

Tempo më i ngadaltë

Hapat më të vegjël

Ndryshimet në lëvizjen e duarve.

Ndjenja e orientimit ndikohet nga ndryshimet e shkaktuara nga demenca në perceptimin e mjedisit, shpjegon Dr. Gill, duke vënë në dukje se ”njerëzit me sëmundjen e Alzheimerit në fazën e hershme mund të kenë vështirësi të kuptojnë objektet përreth tyre, kështu që ata i shohin gjërat si tre-dimensionale kur ata nuk janë” , ose edhe si dy-dimensionale kur në fakt janë tredimensionale.

Kjo do të thotë se ata mund të shohin objekte që nuk janë aty, dhe në këtë mënyrë detyrohen të ndryshojnë drejtim në një përpjekje për t’i shmangur ato. Ose mund të pengohen në gjëra që mendojnë se janë të sheshta. Për më tepër, ata nuk mund të mbajnë mend gjërat që kanë parë më parë, kështu që kthimi në një vend mund të jetë i vështirë“, thotë ai.

Në lidhje me ngadalësinë , eksperti vëren se ajo lind si pasojë e dobësimit të aftësive njohëse.

Sa i përket ndryshimeve në lëvizjen e duarve, Dr Gill shpjegon se ato janë dëshmi e njerëzve me çmenduri që përpiqen të ruajnë ekuilibrin e tyre , ndërsa hapat më të shkurtër, megjithëse shpesh do t’i shpëtojnë vëmendjes, ka të ngjarë për shkak të besimit më të pakët që ata fillojnë të kenë për aftësinë për të ecur në mënyrë të sigurt.

/Shqip.com