Kulturë

Zbulohet banja 2200-vjeçare në portin detar të Egjiptit të Lashtë

Mbetjet e një banjoje masive 2200-vjeçare janë zbuluar në Berenike, një port detar i lashtë në Egjipt në bregun perëndimor të Detit të Kuq.

Berenike, u themelua në vitin 275 pes, që kishte objekte publike, duke përfshirë banjën masive, struktura rrethore, me 14 pishina individuale me ujë të ftohtë ose të vakët, si dhe banja të nxehta.

Marek Woźniak, i cili po udhëheq gërmimet e vendit, tha se mund të ketë qenë një gjimnaz i ndërtuar në perëndim të banjës.

Ekipi i Woźniak është fokusuar në rrënojat që datojnë në periudhën helenistike të Egjiptit të lashtë, kur elementë të kulturës greke, të tilla si nënshkrimet arkitekturore, lulëzuan në Afrikën e Veriut.

Sipas Woźniak, Berenike kishte një popullsi në rritje kur banja ishte në funksion, e mbështetur nga rëndësia e saj si një qendër furnizuese e elefantëve.

Qyteti kishte një prani të fortë ushtarake dhe banjat “shërbyen si vende për t’u takuar dhe për t’u çlodhur pas punës ose ushtrimeve sportive.

/Shqip.com