Teknologji

Wonder dhe Eilish, thirrje kompanive të inteligjencës artificiale, të respektojnë të drejtat e artistëve

Organizata jofitimprurëse Artist Rights Alliance ka publikuar një letër të hapur për rritjen e përdorimit të Inteligjencës Artificiale (AI) në muzikë, të nënshkruar nga më shumë se 200 emra të shquar në industrinë e muzikës, duke përfshirë grupet R.E.M., Pearl Jam, Greta. Van Fleet dhe këngëtarët Stevie Wonder, Elvis Costello, Katy Perry, Camila Cabello, Billie Eilish, John Baptiste, Nicki Minaj.

Duke bërë thirrje për të “ndaluar zhvlerësimin e muzikës”, letra thotë: “Disa nga kompanitë më të mëdha dhe më të fuqishme po përdorin punën tonë pa leje për të trajnuar modele të AI. Këto përpjekje synojnë drejtpërsëdrejti të zëvendësojnë punën e artistëve njerëzorë me të dhëna masive “tinguj” dhe “imazhe” të gjeneruara nga AI, të cilat reduktojnë ndjeshëm honoraret që u paguhen artistëve.”

Përveçse i referohet humbjes së mundshme të të drejtave dhe të ardhurave, letra thekson se Inteligjenca Artificiale përbën një “sulm ndaj krijimtarisë njerëzore”.

“Muzikantët që punojnë tashmë po luftojnë për të përballuar jetesën në botën e transmetimit dhe tani kanë barrën e shtuar të përpjekjes për të konkurruar me një përmbytje zhurmash të krijuara nga AI,” shpjegon Jen Jacobsen, drejtore ekzekutive e Aleancës për të Drejtat e Artistëve – ARA. ” Përdorimi joetik i AI për të zëvendësuar artistët njerëzorë do të degradojë të gjithë ekosistemin muzikor – si për artistët ashtu edhe për fansat,” thotë ai.

Letra mbyllet me një lutje për kompanitë e AI duke u kërkuar “zhvilluesve, kompanive të teknologjisë, platformave dhe shërbimeve dixhitale të muzikës që të angazhohen të mos zhvillojnë ose përdorin teknologjinë për të prodhuar përmbajtje muzikore të fuqizuar nga AI ose mjete që minojnë ose zëvendësojnë artin njerëzor”.

/Shqip.com